Nelu Tătaru: „suntem pe a doua pantă ascendentă” a epidemiei

Suntem pe a doua pantă ascendentă a epidemiei de coronavirus în România, a afirmat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu. Ce măsuri impune acest lucru?

Nelu Tătaru: „suntem pe a doua pantă ascendentă” a epidemiei

„Suntem pe a doua pantă ascendentă, pe a doua cocoașă” a epidemiei de coronavirus, a afirmat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru postul de televiziune Antena 3. „Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona.”, a completat ministrul.

Acesta, vorbind despre pandemia de coronavirus, s-a referit și la proiectul de lege care trebuie să treacă prin Parlament pentru a putea servi drept pârghie legală în gestionarea cazurilor. „Așteptăm trecerea și aprobarea în Parlament a acestei legi, cu amendamente sau nu, să putem reveni la momentul internării, în gestionarea cazului de către un medic curant, precum și conduita izolării la domiciliu după externare.”

Deși România se află în acest moment pe a doua pantă ascendentă a epidemiei de coronavirus, ministrul Tătaru a afirmat că nu există, momentan, o suprasolicitare a secțiilor de terapie intensivă. „Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, precum și cele care aglomerează în acest moment unitățile de primiri urgențe. Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35, cel mai mare număr, se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă, chiar dacă avem 237 de cazuri în (secțiile de, n.red.) terapiile intensive.”

Cea de-a doua pantă ascendentă a epidemiei de coronavirus în România e determinată de o transmitere comunitară accentuată, a spus ministrul, și „ne arată și gravitatea cazurilor noi. Avem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată în context de transmitere comunitară accentuată, ceea ce ne face, până la aprobarea acelui text de lege, să reiterăm acele recomandări de distanțare fizică, de izolare la domiciliu a celor confirmați pozitivi care au cerut externarea sau a celor asimptomatici, dar rămași cu test pozitiv”.

Citește și:
Lista statelor europene unde cetățenii români au restricții de călătorie

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video