Peste trei milioane de români suferă de prediabet, adică un procent de 18,4%, potrivit unui studiu PREDATORR desfășurat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Prediabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este sub limita normală, dar nu într-o cantitate atât de mare, pentru a fi considerat diabet. Un nivel normal de zahăr în sânge este mai mic de 110 mg/dl, iar dacă depășește 126 mg/dl poate fi considerat diabet. Dacă te încadrezi între aceste numere, te-ai putea confrunta cu prediabet.
Ca să te lămurești în această privință, trebuie să faci un test simplu de sânge, care determină procentul de glucoză (zahăr) găsit în sânge. Se recomandă acest test mai ales persoanelor care au trecut de 40 de ani, dar trebuie făcut și mai devreme, dacă te confrunți cu probleme precum obezitate, sindromul ovarelor polichistice sau ai membri în familie care au sau au avut diabet.
Deși nu poți cunoaște cu exactitate dacă suferi sau nu de prediabet decât după un test de sânge și confirmat de un doctor, există anumite semne și schimbări care te atenționează în acest sens, fie că ești predispus să fii prediabetic sau deja te confrunți cu el. Urmărește care sunt simptomele și cum poți acționa pentru a preveni răspândirea prediabetului și a diabetului, deopotrivă:
Kilogramele în exces accelerează procesul de producere a insulinei, îngreunându-i datoria de a-și îndeplini misiunea. Dacă zona abdomenului este cea pe care se depun cel mai repede kilogramele, înseamnă că grăsimea se găsește în jurul organelor, adică ești mult mai aproape de a face diabet.
O soluție eficientă pentru arderea grăsimii abdominale este să ai o dietă echilibrată, să mănânci mai multe legume. De asemenea, nu-ți pierde răbdarea. Chiar dacă rezultatele întârzie să apară, nu trebuie să renunți. Perseverența și disciplina respectării unui program care include atât o alimentație sănătoasă, cât și activitate fizică, vor fi evidente nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic și la nivelul organismului.
De obicei, prediabetul nu are niște simptome clare, stabile, dar în cazul unor persoane pot apărea anumite indicii care le vor îndrepta atenția către diabet, precum senzația de sete continuă sau cea de a merge foarte des la toaletă. Un alt indicator îl reprezintă schimbările țesutului pielii, cum ar fi decolorarea sau apariția alunițelor.
Unele persoane care se confruntă cu prediabet ar putea avea semnale de rezistență la insulină, precum pete închise la culoare în zona axilei, pe ceafă sau pe ambele părți ale gâtului sau mai multe formațiuni alte pielii crescute în același loc. Observă schimbările care apar pe piele și asigură-te că discuți cu un doctor despre fiecare simptom care te îngrijorează.
Dulciurile au un gust foarte bun, evident, dar consumul excesiv de zahăr poate duce la prediabet. Deși, de cele mai multe ori, dăm vina pe dulciuri atunci când luăm în greutate, zahărul nu este singurul care accelerează depunerea kilogramelor. Carbohidrații, precum pâinea, orezul, pastele și cartofii, au același efect asupra corpului nostru. Mai mult decât atât, pot modifica nivelul zahărului din sânge. Încearcă să mănânci carbohidrați simpli în cantități mici, proteine și multe legume.
Exercițiile fizice îți ajută corpul să folosească insulina într-un mod mult mai eficient. De asemenea, sportul menține greutatea corpului care, în consecință, va diminua riscul de prediabet sau diabet. Dacă te-ai obișnuit cu un program sedentar, poți începe cu plimbări a câte zece minute, de trei ori pe zi. Chiar și după ce te trezești dimineața, poți face câteva fandări sau genuflexiuni. În weekend, când ai mai mult timp liber, exercițiile fizice pot fi mai complexe și împărțite pe serii.
Statistica spune că 15% dintre oamenii peste 40 de ani au prediabet. Din această cauză, se recomandă ca persoanele care se regăsesc în această categorie de vârstă, să facă un test de sânge. Vizitează-ți doctorul mai des pentru a fi sigură că ții sub control nivelul de zahăr din sânge.
Femeile diagnosticate cu diabet gestațional în timpul sarcinii nu revin imediat la organismul dinaintea nașterii. Chiar dacă nivelul zahărului din sânge nu este îngrijorător după analizele postnatale, tot ești predispusă prediabetului sau diabetului. De asemenea, dacă știi că ai membri în familie care s-au confruntat cu această boală, este foarte posibil să apară și la tine.
Un somn agitat îți adaugă kilograme în plus, ceea ce înseamnă că riscul de a dezvolta prediabet este ridicat. Numărul foarte mic de ore dormite afectează organismul mai mult decât crezi. Tulburările de somn, cum ar fi sindromul de apnee în somn, pot avea efecte negative și asupra zahărului din sânge.
De asemenea, dacă ți-ai făcut un obicei din a amâna alarma în fiecare dimineață, de cel puțin câteva ori, contactează-ți doctorul în privința acestei probleme și alungă-ți insomnia.
Foto: Arhiva ELLE