Sindromul ovarelor polichistice – 7 semne de alarmă și ce poti face pentru a preveni această afecțiune

Sistemul endocrin este o parte din corp foarte importantă, mai ales pentru femei. Este necesar să monitorizăm schimbările care se produc în corpul nostru și să semnalăm medicul atunci când realizăm schimbări grave.

Sindromul ovarelor polichistice – 7 semne de alarmă și ce poti face pentru a preveni această afecțiune

Multe femei nu se gândesc că ar putea avea sindromul ovarelor polichistice și asta pentru că sunt o multitudine de simptome care apar și nu întotdeauna iei în calcul apariția acestei probleme.

Ciclu menstrual neregulat

Nici nu îți amintești când ai avut menstruația ultima dată? Nu toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice au un nivel ridicat al hormonilor, dar ovarele lor nu sunt capabile să producă destul progesteron pentru a avea un ciclu menstrual regulat. Acest lucru poate fi un semn al sindromului ovarelor polichistice.

Acnee

O față plină de acnee asemănătoare celei din perioada adolescenței poate oferi un diagnostic clar. Sindromul ovarelor polichistice poate cauza o erupție de coșuri.

Apariția firelor de păr în cele mai neașteptate locuri

Dacă îți apar câteva fire de păr pe bărbie, ocazional, nu te îngrijora! Aceste fire de păr în cele mai neașteptate locuri nu reprezintă un semn al chisturilor ovariene, dar dacă ai pilozitate excesivă în zone precum bărbie, perciuni sau alte asemenea locuri nedorite, trebuie să discuți imediat cu medicul tău ginecolog sau endocrinolog. Se numește hirsutism și este un simptom major al apariției chisturilor ovariene.

Îți cade părul

Nivelul ridicat al hormonilor nu cauzează doar creșterea în exces a părului în zonele nedorite, ci poate cauza și pierderi masive ale firelor de păr din podoaba capilară.

Nu poți rămâne însărcinată

Ovarul polichistic este o cauză a infertilității tale. Când corpul tău nu produce destul progesteron pentru a avea un ciclu menstrual corect, anumite folicule subdezvoltate se adună în ovare care se transformă în chisturi.

Ești predispusă la diabet sau ai diabet zaharat de tip 2

Unii doctori compară ovarele polichistice cu rezistența la insulină, în care celulele nu sunt capabile să utilizeze insulina corect pentru a menține nivelul zahărului din sânge. În cele mai multe dintre cazuri, acestea cauzează diabetul zaharat de tip 2.

Ai început să iei în greutate

Doctorii spun că luarea în greutate nu poate fi neaparat un simptom al acestei afecțiuni, dar poate fi un semn de întrebare că ceva se întâmplă. Ovarele polichistice cauzează o acumulare a grăsimii în special pe partea superioară a corpului și pe abdomen.

Sindromul ovarelor polichistice – Care sunt soluțiile?

Dacă multe dintre aceste simptome se manifestă și în corpul tău – în special acnee și păr în exces – programează-ți o întâlnire cu doctorul tău endocrinolog pentru a efectua o serie de analize. În funcție de rezultate, doctorul îți poate prescrie un tratament.

În cele mai multe cazuri, se recomandă medicamente cu hormoni pentru reglarea ciclului menstrual și pentru a reduce creșterea anormală a părului. Doar în cazurile de excepție se recurge la o intervenție chirurgicală prin care se elimină țesutul ovarian afectat.

Citește și:
Cum știi dacă organismul tău produce prea mult estrogen? Citește mai departe!

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet