Raed Arafat reamintește că termoscanarea nu îți ia datele și că firmele care nu măsoară temperatura riscă amendă

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut câteva precizări cu privire la fake news-urile care spun că măsurarea temperaturii este un abuz și îți fură datele.

Raed Arafat reamintește că termoscanarea nu îți ia datele și că firmele care nu măsoară temperatura riscă amendă

După ce tot mai multe teorii ale conspirației au făcut înconjurul Internetului, secretarul de stat Raed Arafat a fost nevoit să facă o serie de precizări cu privire la termoscanare. Acesta a declarat că nu există nicio problemă de legalitate, iar măsurarea temperaturii pentru a verifica dacă cineva are unul dintre simptomele noului coroanvirus nu fură nimănui datele și nici nu li se ia „CNP-ul de pe frunte.”

„Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru”, a declarat Raed Arafat, care a precizat că măsurarea temperaturii nu este totuși eficientă în cazul persoanelor infectate cu coronavirus, dar care nu prezintă simptome.

Acesta a mai spus și că măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket sau la sediile firmelor cu peste 50 de angajați este obligatorie, iar cele care nu o fac riscă o amendă. Una dintre preocupările secretarului de stat este că tot mai mulți oameni se încred în fake news-uri și teorii ale conspirațiilor și nu vor să respecte regulile de siguranță.

Toate instituţiile statului sunt preocupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem, avem şi grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite, chiar extrem de agresiv, în reţelele de socializare”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat a atras atenția asupra faptului că există oameni care cred că toate aceste măsuri sunt niște conspirații și nu vor să poarte mască și că dacă nu se vor respecta regulile, riscăm să ajungem într-o situație mult mai gravă decât cea prin care am trecut.

Citește și:
Diabetul zaharat: riscuri și precauții în timpul pandemiei de coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din video