Categoriile de persoane care vor fi testate prioritar pentru coronavirus, conform INSP

Categoriile de persoane care vor fi testate prioritar pentru coronavirus au fost actualizate de Institutul de Sănătate Publică. Care sunt acestea?

Categoriile de persoane care vor fi testate prioritar pentru coronavirus, conform INSP

INSP a actualizat definiția de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și a anunțat categoriile de persoane care vor fi testate prioritar de acum înainte.

Cum era de așteptat, pe primul loc între categoriile de persoane care vor fi testate se numără cei care prezintă simptome ale infectării cu noul coronavirus, incluzând personalul medico-sanitar și auxiliar, conform definiției de caz. Lor le urmează contacții apropiați simptomatici ai cazurilor depistate deja.

Între categoriile de persoane testate prioritar pentru coronavirus se încadrează și pacienții asimptomatici cu 48 de ore înainte de proceduri de transplant, dar și donatorii de organe, țesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval.

Și membrii echipelor medicale de prelevare a organelor pentru transplant se află printre categoriile de persoane care vor fi testate cu prioritate, în cazul acestora, la fiecare două săptămâni. De asemenea, vor fi testați pacienții asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea lor în spitale. Și pacienții oncologi asimptomatici aflați în curs de chimio sau radioterapie vor fi testați cu prioritate, dar și cei înainte de intervenții chirurgicale sau manevre invazive. Dacă pacienții sunt copii care se internează alături de un însoțitor, va fi testat și însoțitorul.

De asemenea, vor fi testați de două ori pe lună pacienții hemodializați asimptomatici și simptomatici și persoanele instituționalizate simptomatice și asimptomatice.

Și gravidele asimptomatice care se află în carantină sau izolare la domiciliu sau au fost contact direct al unui caz confirmat fac parte din categoriile de persoane care vor fi testate prioritar, și anume în ziua a 14-a, dacă nu au devenit simptomatice. Personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu un caz confirmat va fi testat în a 6-7-a zi de la ultimul contact cu un posibil infectant.

Citește și:
Care este măsura simplă ce poate reduce rata de infectare? Opinia medicului Adrian Marinescu

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet