Nelu Tătaru: Ce prevede Legea carantinei cu privire la pacienții asimptomatici

Legea carantinei și a izolării prevede, printre altele, internarea obligatorie pentru 48 de ore pentru asimptomatici. Ce a spus ministrul Sănătății despre alte prevederi?

Nelu Tătaru: Ce prevede Legea carantinei cu privire la pacienții asimptomatici

Legea carantinei și a izolării este în continuare un subiect fierbinte în Parlamentul României, dar și în dezbaterea publică, deoarece au apărut deja zvonuri îngrijorătoare despre conținutul ei, chiar dacă legea nu a trecut prin toate comisiile și nu s-a ajuns încă la o formă finală. Contestată de opoziție, legea este una care va acoperi felurite situații de risc epidemiologic, și nu doar pe cea pe care o traversăm astăzi, cauzată de epidemia de coronavirus.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a făcut precizări despre ce conține legea carantinei, și a dat detalii mai ales în legătură cu o prevedere care îi vizează pe pacienții asimptomatici. Tătaru a anunțat că asimptomaticii vor fi internați pentru o evaluare clinică de maximum 48 de ore, pentru a se stabili eventuale comorbidități și dacă există riscuri ca starea acestora să degenereze în condițiile în care nu vor fi tratați în spitale.

Ministrul a specificat și faptul că legea carantinei are acum o formă diferită față de cea care a fost depusă inițial pentru dezbatere.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru despre legea carantinei.

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic„, a mai precizat Nelu Tătaru.

Legea carantinei conține și măsuri care îi privesc pe copiii celor infectați, care sunt internați în spital. Ministrul a precizat că aceștia „rămân în custodia familiei până la gradul 4. Nu vor fi luați de stat.”

De asemenea, ministrul a precizat și că pacienții au dreptul de a refuza tratamentul, dar și că „DSP va da și actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămâne internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune și recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”.

Legea carantinei conține și prevederi cu privire la bunurile persoanelor infectate, care vor fi dezinfectate și vor fi predate la externare pacienților internați.

Citește și:
Mesajul doctorului Cristian Oancea pentru cei care nu cred în noul coronavirus: „Îi așteptăm în spitale, unde avem și lumânări'

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet