Cât de expus la coronavirus ești dacă practici aceste 10 activități uzuale?

Ești expus la coronavirus oriunde zilele acestea, dar unele activități sunt mai riscante decât altele. Care sunt cele pe care să le practici în relativă siguranță și care sunt cele foarte riscante?

Cât de expus la coronavirus ești dacă practici aceste 10 activități uzuale?

Zilele acestea ești oricând expus la coronavirus, când numerele celor infectați continuă să crească îngrijorător și mai ales în lipsa unei legislații care să stabilească clar ce trebuie să facă persoanele care sunt deja infectate. Purtarea măștii, distanțarea și spălatul pe mâini rămân reguli de bază în pandemie, dar orice ai face, tot vei merge la cumpărături, vei avea nevoie de o tunsoare sau vei dori să îți vezi prietenii. Cât ești, însă, de expus la coronavirus în funcție de fiecare dintre aceste activități? Am aflat pentru tine.

Călătorești cu avionul – risc ridicat

În aeroporturi și avioane ești în mod cert mult mai expus la coronavirus decât în orice alte locuri, dată fiind aglomerația de oameni care vin din toate părțile lumii. În plus, în astfel de condiții de stres devine și mai complicat să respecți toate regulile (în avion nici nu se poate pune problema distanțării), iar aerul este recirculat. Însă poți să reduci, într-o măsură, riscul – poartă mască tot timpul, încearcă să călătorești cu un avion mai puțin ocupat, chiar dacă asta înseamnă să călătorești noaptea, și află ce politici de siguranță a implementat linia aeriană cu care călătorești.

Mergi la bar – risc ridicat

Barurile nu s-au deschis încă la noi și e un motiv serios pentru asta – numai faptul că oamenii se adună acolo ca să bea alcool le face foarte riscante, pentru că alcoolul dezinhibă și asta duce la nerespectarea regulilor de siguranță. Nu prea poți face mare lucru ca să te protejezi, așa încât e mai bine să eviți barurile cu totul, pentru o perioadă, din momentul în care se vor deschide.

Mergi să te tunzi – risc ridicat

Dacă nu îți era deja clar, ești expus la coronavirus din plin atunci când mergi să te tunzi. Până la urmă, stai la distanță foarte mică, pentru mult timp, de o persoană străină care este expusă în fiecare moment, prin natura meseriei sale. Chiar dacă porți mască – lucru care poate să nu fie posibil în orice moment, în funcție de tunsoarea de care ai nevoie -, tot nu ai eliminat riscul. Încearcă totuși să vezi dacă salonul pe care îl frecventezi are politici de limitare a numărului de clienți și evită operațiunile care durează mult, cum ar fi colorarea părului.

Mănânci la restaurant – risc mediu spre ridicat

Nici restaurantele nu au fost deschise, încă, în interior, dar când lucrul acesta se va întâmpla, în cele din urmă, trebuie să știi că restaurantele sunt spații riscante, doar din pricina numărului de persoane care se află acolo. Dat fiind că oamenii vin să mănânce, este clar că nu intră în discuție purtarea măștilor. Evită să mănânci la restaurante care nu au terase și care nu limitează numărul de clienți și află mai multe despre politica de siguranță a fiecărui loc pe care îl frecventezi, ca să fii mai puțin expus la coronavirus.

Te vezi cu prietenii în interior – risc mediu spre ridicat

Îți e dor de prietenii tăi, cu care nu te mai vezi la fel de des ca înainte, dar nu poți băga mâna în foc pentru comportamentul fiecăruia. De aceea este mai bine să eviți întâlnirile cu ei în interior, unde toată lumea va sta înghesuită, va vorbi și va atinge toate suprafețele – și totul foarte relaxat, pentru că asta fac prietenii, se relaxează împreună. Cel mai sigur este să te vezi undeva afară doar cu persoane din cercul cel mai apropiat și mai de încredere, iar dacă vă vedeți, totuși, în interior, păstrați măcar distanțarea, păstrați ferestrele deschise și dezinfectați totul.

Mergi la sală – risc mediu

Siguranța de la sala de sport depinde în mare parte de dimensiunile acesteia și de numărul de oameni pe care proprietarii îl permit înăuntru. Dar mai este la mijloc și efortul, care presupune faptul că toată lumea își va controla mai greu felul în care respiră, și faptul că aproape nimeni nu poartă mască atunci când face sport. Dacă mergi totuși la o sală mai puțin aglomerată, ești mai puțin expus la coronavirus, la fel și dacă ai grijă să dezinfectezi chiar tu aparatele la care lucrezi.

Mergi la cumpărături – risc scăzut spre mediu

În primul rând, ești cu atât mai expus la coronavirus cu cât magazinul în care mergi este mai aglomerat. Așa că alege să frecventezi magazine care au reguli clare, alege ore la care presupui că cei mai mulți oameni au alte treburi de făcut în afara cumpărăturilor, dezinfectează-te des, evită să ajungi să te apropii de alți oameni la raft și păstrează distanța la coada de la casele de marcat.

Mănânci la terasă – risc scăzut spre mediu

Dacă vrei să mănânci la o terasă care practică distanțarea e clar că ești mai puțin expus la coronavirus decât în alte locuri – singura problemă poate fi că ieși cu alți oameni decât cei cu care petreci oricum timp și că ai de-a face și cu personalul localului. Ai grijă ca măcar acesta să poarte măști – și poartă tu, atâta timp cât interacționezi cu chelnerii sau când nu mănânci.

Te vezi cu prietenii afară – risc scăzut spre mediu

Cel mai sigur este să socializezi cu prietenii în exterior, într-o curte, dacă poți face asta, sau în parc. Dacă tot ești alături de prieteni, se presupune că vă puteți înțelege în privința distanțării dintre voi. Dar limitați, oricum, numărul de persoane prezente, și dezinfectați-vă cât mai des.

Mergi în parc – risc scăzut

În aer liber toate riscurile sunt mai scăzute, pentru că particulele ce ar putea conține virusul sunt dispersate mult mai rapid de mișcările aerului decât în interior. Evident, în parc ai și spațiu să te distanțezi de alți oameni, dar evită totuși zonele aglomerate, pentru că acolo ești mult mai expus la coronavirus.

Citește și:
Specialiștii avertizează că valul de coronavirus din iarnă va fi mult mai grav decât primul

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet