Este coronavirusul transportat de aer? Sute de experți contrazic OMS

Coronavirusul este transportat de aer, susțin 239 de experți care contrazic poziția oficială a OMS. Concluzia lor ar putea schimba metodele de protecție împotriva virusului.

Este coronavirusul transportat de aer? Sute de experți contrazic OMS

Coronavirusul este transportat de aer și astfel circulă prin încăperi și sisteme de aerisire și poate infecta mai departe, susțin 239 de experți, care au vorbit pentru un material realizat de New York Times. Aceștia contrazic poziția oficială a Organizației Mondiale a Sănătății, care susține în continuare că nu sunt dovezi că particulele de coronavirus care ajung în aerul din baruri, restaurante, școli etc. îi pot infecta pe cei care nu poartă mască de protecție în astfel de încăperi. Conform acestora, doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul Sars-CoV-2, prin tuse sau strănut, sau vorbesc de aproape sau iau contact direct.

În acest sens există și un studiu realizat de specialişti din 32 de ţări, care va fi publicat curând și care arată cum coronavirusul este transportat de aer, și circulă prin încăperi, ca mai apoi să ajungă în aerisiri și sisteme de ventilație, conducând la infectarea celor care nu se protejează.

New York Times scrie, în acest context, că dat fiind faptul că virusul este transportat de aer, ventilația din locurile publice închise ar trebui redusă la minimum. De asemenea, în această situație ar trebui să devină obligatorie purtarea măștilor de protecție în interior.

Benedetta Allegranzi, medic ce lucrează la OMS, spune: „Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nici o dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect”.

Bill Hanage, epidemiolog la şoala publică de sănătate Harvard T.H. Chan, a afirmat că ideea că virusul este transportat de aer nu e dovedită. „Avem noţiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul.”

Ipoteza că virusul este transportat de aer nu este singura pentru care nu există acord între cercetători și Organizația Mondială a Sănătății. Același timp de conflict s-a ivit și atunci când OMS a afirmat că pacienții asimptomatici transmit doar cu greutate virusul mai departe. În acel caz, unii cercetători au afirmat că acești pacienți sunt cei care îl transmit cel mai ușor.

Citește și:
Îți pun măștile de protecție sănătatea în pericol? Ce spun experții în sănătate

Foto: Shutterstock, arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet