Specialiștii avertizează că valul de coronavirus din iarnă va fi mult mai grav decât primul

Un grup de oameni de știință britanici a făcut o estimare cu privire la un nou val al pandemiei de coronavirus la iarnă.

Specialiștii avertizează că valul de coronavirus din iarnă va fi mult mai grav decât primul

Sir Patrick Vallance, consilierul științific al Guvernului Marii Britanii, a cerut oamenilor de știință să estimeze impactul pe care l-ar putea avea un al doilea val de coronavirus la iarnă. Raportul realizat de oamenii de știință britanici nu este deloc optimist. Aceștia au vorbit că, în scenariul cel mai pesimit, numărul de victime variază între 24.500 și 250.000 de morți doar în spitale, iar vârfurile de coronavirus la iarnă ar avea loc în lunile ianuarie și februarie. 

Până la această dată, în Marea Britanie au fost înregistrate 44.830 de decese oficiale datorate noului coronavirus. Estimările oamenilor de știință britanici nu iau însă în calcul eventuale măsuri de carantină, tratamente sau posibilitatea descoperirii unui vaccin până la acel moment. Aceștia spun că riscul poate fi foarte mult redus dacă se va acționa imediat.

Experții se tem că sistemul medical va fi complet depășit, pentru că la cazurile de coronavirus se adaugă pacienții cu gripe sezoniere. Cercetările de până acum arată și că noul coronavirus poate rezista și la temperaturile scăzute și să nu uităm nici că acesta este mult mai ușor de transmis în spații închise.

„Aceasta nu este o previziune, dar este o posibilitate. (..) Momentul actual este o oportunitate pentru a ne pregăti pentru cele mai rele lucruri pe care le poate aduce această iarnă”, a declarat profesorul Stephen Holgate, expert în bolile respiratorii, citat de BBC.

Mesajul oamenilor de știință este destul de clar: acela că trebuie să ne protejăm cât mai bine și să respectăm în continuare regulile și să ne pregătim pentru ce e mai rău, sperând în același timp la ce e mai bine. Informațiile pe care le avem sunt în continuare destul de contradictorii, iar drumul până la distribuirea în masă unui vaccin este unul lung și anevoios.

Citește și:
Mesajul doctorului Cristian Oancea pentru cei care nu cred în noul coronavirus: „Îi așteptăm în spitale, unde avem și lumânări'

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video