Ar putea fi vaccinul anti-Covid19 obligatoriu? Ce spune Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut câteva precizări cu privire la ce se va întâmpla atunci când vom avea la dispoziție un vaccin anti-Covid19.

Ar putea fi vaccinul anti-Covid19 obligatoriu? Ce spune Nelu Tătaru

Singura modalitate prin care am putea stopa definitiv răspândirea noului coronavirus ar fi vaccinarea, dar chiar dacă specialiști din întreaga lume lucrează în prezent la descoperirea unuia, probabil că o să mai dureze destul de mult timp până când un vaccin va putea fi produs și utilizat la scară largă. Ministrul Sănătății a spus și el că imunizarea anti-Covid19 se poate face ori trecând prin boală, ori prin vaccin. Și pentru că un vaccin nu va exista probabil mai devreme de anul viitor, nici vaccinarea nu va fi obligatorie, crede acesta.

„Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an – doi de boală”, a declarat Nelu Tătaru la o emisiune Digi24.

Ministrul Sănătății a menționat însă că susține legea privind vaccinarea obligatorie și că nu e de acord cu așa-numitele mișcări anti-vacciniste, care nu au niciun fel de suport științific și pe care le vede ca o amenințare la sănătatea copiilor.

„Uitați-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, la reapariția maladiei într-o anumită populație, fără posibilitatea acestor vaccinuri. I-aș explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viața unui copil, cu o patologie pe care n-o poți controla. Argumentele pe care le pot da ca medic și ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a mai declarat Ministrul Sănătății.

Citește și:
Cum ar putea arăta piscinele în viitorul apropiat

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video