Când va putea România să aibă acces la un vaccin împotriva Covid-19?

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre cum va ajunge în România un eventual vaccin anti-Covid19 odată ce acesta va fi descoperit.

Când va putea România să aibă acces la un vaccin împotriva Covid-19?

În prezent, cu toții așteptăm crearea unui vaccin împotriva Covid-19, boala provocată de noul coronavirus. Din păcate, nu putem ști când se va întâmpla asta și nici când va începe producția în masă a acestui vaccin, astfel ca el să ajungă la întreaga populație a planetei.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a acordat un interviu agenției Mediafax, în care a vorbit despre cum va ajunge vaccinul în România odată ce acesta va fi descoperit. Acesta a participat recent la o reuniune OMS și spune că organizaţia a militat pentru accesul universal la servicii medicale, medicamente sau vaccinuri.

„Acest concept care ar trebui să guverneze sănătatea şi care ar trebui să fie aplicabil peste tot până în anul 2030, Universal Health Coverage, implică toate aceste elemente. Din punctul acesta de vedere preşedintele Macron a avut o intervenţie foarte bună aş zice, şi sigur, el s-a referit la Uniunea Europeană, care ar trebui să instituie mecanisme comune de procurare şi distribuţie a medicamentelor sau a vaccinurilor necesare, în momentul în care ele vor apărea, dar aceleaşi principii ar trebui să existe la nivel global, accesul la medicaţie nu ar trebui să fie discriminatoriu. Multe dintre ţările care au resurse şi-au arătat disponibilitatea de a împărţi aceste produse dacă vor apărea, să ofere licenţe gratuite de producţie, să ofere preţuri extrem de reduse”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a mai spus, referitor la ce va face România pentru a avea acces la un eventual vaccin, că nu știe care sunt planurile Guvernului, dar că din informațiile sale, țara noastră și-a exprimat intenția de a fi parte a unui program european de achiziţie şi distribuţie comună a medicamentelor şi a vaccinurilor.

Citește și:
Anunțul oficial al autorităților: unde și în ce condiții sunt obligatorii masca și măsurarea temperaturii

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din video