Prințul Harry apare într-un clip video dedicat campaniei de testare HIV

La o clinică mică din Londra în iulie 2016, Prințul Harry a făcut un lucru pe care nici o altă persoană publică nu a mai facut-o înainte – a fost testat pentru HIV în timpul unui live pe internet.

Prințul Harry apare într-un clip video dedicat campaniei de testare HIV

La fel ca și mama sa, care sprijinea lupta de conștientizare a problemei HIV și SIDA, Ducele de Sussex a dorit să facă ca testul să fie considerat un lucru normal și să îl aducă în atenția globală.

La doi ani după acest live faimos, Harry a vorbit despre impactul pe care l-a avut acțiunea sa într-un nou video. „Diagnosticarea cu HIV scade în Marea Britanie,” a spus acesta, adăugând că numerele au scăzut cu 28 de procente la nivel național. „Faptul că noi ne-am testat a avut un rol major.”

Schimbarea dramatică a apărut după ani întregi în care s-a discutat importanța testării anti HIV de-a lungul globului. În ciuda acestui progres, Harry susține că încă mai este nevoie de multă muncă. „Există prea multă stigmatizare. Nu vom reuși să scăpăm de această problemă până când testarea nu va fi văzută ca un lucru normal, accesibil oricui. Oricât ai încerca să te protejezi de virusuri precum gripa, te poți proteja și făcând un test HIV.”

Cu o fundă roșie prinsă de blazerul său, ducele a adăugat că faptul că trebuie să fii mândru dacă ți-ai făcut un test HIV. Deși statistic au existat schimbări pozitive, stigma din jurul bolii i-a făcut pe mulți oameni să nu se testeze, fapt ce a dus la cazuri de HIV nediagnosticate, în stadii avansate.

Conform unui studiu, 36.9 milioane de oameni trăiesc cu HIV și 25% dintre cei infectați nu sunt conștienți de acest lucru.

Citește și:
Prințul Harry și Prințul William au moștenit un obicei „ciudat' de la Prințul Charles

Text: Bianca Margarit
Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people