Tot ce trebuie să știi despre dieta ketogenică

O dietă cu ajutorul căreia vei arde grăsimi? Citește tot ce trebuie să știi despre dieta ketogenică, o metodă prin care vei vedea rezultate în scurt timp.

Tot ce trebuie să știi despre dieta ketogenică

Dieta ketogenică poate deveni una dintre cele mai populare în scurt timp. Este un regim alimentar care reduce inflamațiile, așadar este foarte bună și pentru sănătate, putând preveni diabetul.

Dieta ketogenică se bazează pe un consum scăzut de carbohidrați, asemenea dietei Paleo, însă dieta keto, așa cum mai este numită, pune accentul pe consumul grăsimilor bune și a proteinelor. Sigur știai deja că există și grăsimi bune, iar cu ajutorul acestei diete le vei putea arde mai ușor pe cele nocive.

1. Ce este dieta ketogenică?

Creierul nostru funcționează cu ajutorul unor substanțe, glucoză și cetone. În momentul în care acesta nu mai primește glucoza, va opta pentru cetone. Carbohidrații se transformă în glucoză în intestione, iar grăsimile în acizi înainte de a fi transformați în cetone în ficat. Dacă nu vei mai consuma carbohidrați, creierul tău va opta, așa cum am precizat anterior, pentru cetone, adică pentru grăsimi. Dacă vei consuma mai multe grăsimi sănătoase, organismul tău va produce cetone într-un ritm mai la alert, iar metabolismul tău se schimbă, având loc un proces numită cetoză, aici fiind și punctul pe care dorești să îl atingi.

Practic, datorită acestei schimbări, corpul tău arde grăsimi, fără să piardă și țesutul muscular. Dieta ketogenică face ca organismul nostru să distrugă grăsimea depusă cu ajutorul a doi hormoni, insulina și glucagon.

Restricționând consumul de carbohidrați, scade producția de insulină și crește cea de glucagon, rezultatul fiind distrugerea mai rapidă a grăsimilor. Primele rezultate se văd destul de rapid, însă totul ține și de organismul tău. Trebuie să respecți regulile și vei vedea schimbări după aproximativ 18-24 de săptămâni.

Care sunt beneficiile?

Dieta ketogenică nu este bună doar pentru slăbit. Practic, eliminând carbohidrații treci și printr-o detoxifiere de zahăr, iar asta duce la evitarea unui diabet (care ne poate face să îmbătrânim prematur).

În plus, putem vorbi și despre beneficiile antiinflamatorii, importante dacă organismul tău se luptă cu diverse boli. Totodată, colesterolul va scădea, ceea ce înseamnă că este potrivită și dacă ai probleme cardiovasculare.

Există și riscuri?

Ei bine, dacă vei renunța complet la carbohidrați, îți limitezi aportul de fibre, ceea ce înseamnă că ar putea apărea constipația. Asigură-te că vei consuma suficiente legume verzi drept carbohidrați pentru a nu avea probleme.

Există posibilitatea ca organismul tău să reacționeze la fel ca în momentul unei răceli. Este posibil să ai dureri de cap, să strănuți și să ai grețuri. Toate acestea ar trebui însă să dispară dacă organismul tău se va obișnui cu dieta.

În plus, încearcă ca în primele două săptămâni să nu faci sport. Începe cu yoga, iar apoi revino treptat la programul tău obișnuit.

Teoretic această dietă nu este periculoasă, însă dacă suferi de orice fel de afecțiune, ar trebui să consulți un medic înainte de a o urma.

Ce poți mânca?

Este important să ai grijă de regimul tău alimentar. Asigură-te că adaugi în alimentație avocado, ulei de cocos sau alte alimente cu grăsimi sănătoase, dar puține calorii, de exemplu migdalele. Trebuie să ai un aport moderat de proteine (15-30%), adică pește și carne. Carbohidrații ar trebui să fie doar legumele verzi și nu ar trebui să depășească 10% din calorii. Poți folosi o aplicație specială creată pentru a ține cont de acest procentaj, Keto Diet App.

Poți consuma alcool?

În două săptămânii de la începutul dietei vei intra în procesul de cetoză și, în general este recomadat să consumi doar apă. Poți bea și cafea, apă minerală carbogazoasă, însă doar atât. Cel mai bine este să renunți la alcool înainte de cetoză, însă după, un pahar de șampanie sau de vin nu îți va face rău.

Citește și:

Foto: Instagram

Afla mai multe despre dieta keto si meniul recomandat pentru ea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet