OFICIAL: Se redeschid restaurantele din 1 septembrie. În ce condiții vor funcționa?

Din 1 septembrie se redeschid restaurantele și cafenelele, stabilește Hotărârea numărul 43 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. În ce condiții vor funcționa acestea?

OFICIAL: Se redeschid restaurantele din 1 septembrie. În ce condiții vor funcționa?

Din 1 septembrie se redeschid restaurantele și cafenelele, după o jumătate de an de activitate întreruptă și după o serie întreagă de relaxări a măsurilor de siguranță care să limiteze răspândirea noului coronavirus, care au ținut închise facilitățile care nu dețineau și spații exterioare. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat pe 27 august 2020 Hotărârea numărul 43, care prevede redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv pentru cele aflate în unități de cazare.

Așa încât se redeschid restaurantele, dar activitatea lor va fi reluată în câteva condiții. În primul rând, este vorba despre cele din „județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”. Chiar și așa, dacă „incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori” Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot decide restricționarea sau închiderea acestora.

De asemenea, se redeschid restaurantele din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, doar în acele localități în care incidența cumulată a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Restaurantele și cafenelele nu își pot începe activitatea înainte de orele 6:00 și nu o pot prelungi după orele 24:00, iar Hotărârea 43 care arată în ce condiții se redeschid restaurantele stipulează chiar și ora ultimei comenzi, care trebuie să fie cel mai târziu 23:00. De asemenea, aceasta arată și că operatorii economici vor respecta obligațiile stabilite prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Economiei, Energiei și Mediului de afaceri.

Hotărârea precizează și că se redeschid restaurantele și cafenelele „din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”, și, pentru județele în care incidența depășește acest prag, restaurantele și cafenelele din hoteluri vor fi deschise doar pentru clienții cazați în respectivele unități. Și în cazul acestora Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot decide restricționarea activității restaurantelor din hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare în anumite situații.

Citește și:
Care esta țara europeană care a încadrat România în zona roșie

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet