VIDEO: Cum se răspândește coronavirusul într-un restaurant cu autoservire?

Un experiment realizat de televiziunea națională din Japonia într-un restaurant cu autoservire arată cât de repede se răspândește coronavirusul în astfel de spații.

VIDEO: Cum se răspândește coronavirusul într-un restaurant cu autoservire?

Un restaurant cu autoservire poate fi un loc mai mult decât propice pentru răspândirea noului coronavirus, arată un experiment înregistrat video și difuzat de televiziunea publică din Japonia, NHK. Experimentul, realizat cu sprijinul experților medicali, pleacă de la premisa că o astfel de încăpere utilizată de un număr mare de oameni care ating mai multe obiecte și suprafețe poate deveni rapid un focar de infectare cu Sars-CoV-2.

În plus, mai ales în această perioadă, oamenii au toate șansele să se afle într-un restaurant cu autoservire, dat fiind că acestea se regăsesc în majoritatea zonelor în care se merge în vacanță, în pensiuni și hoteluri.

Experimentul video a simulat condițiile dintr-un restaurant cu autoservire și a utilizat un lichid vizibil doar cu ajutorul luminii ultraviolete, pe care un participant și l-a întins pe palme. Participantul respectiv ar fi, astfel, o persoană infectată care a strănutat sau a tușit în palmă, fără ca apoi să se mai spele pe mâini.

Acesta realizează toate acțiunile firești într-un restaurant cu autoservire – adică își pune de mâncare și stă la o masă comună, alături de alte 9 persoane. Jumătate de oră mai târziu, un filtru cu lumină ultravioletă arată cât de departe a ajuns lichidul de pe mâinile participantului „infectat”. Adică pe toate suprafețele din zonă, incluzând vesela de la masă, tacâmuri și farfurii, dar și, mult mai grav, pe mâinile și chiar și pe fețele celorlalți oameni. Astfel, în doar 30 de minute, toate persoanele au intrat în contact cu virusul.

Desigur, un astfel de exemplu este exagerat, deoarece cantitatea de virus care ajunge pe mâinile cuiva care tușește sau strănută nu poate fi comparabilă cu turnarea unui lichid în palme. Dar arată clar cât de ușor se răspândește patogenul într-un restaurant cu autoservire. În schimb, un al doilea experiment, tot într-un astfel de restaurant, în care persoana „infectată” se dezinfectează pe mâini și la fel fac și ceilalți meseni, arată că lichidul nu mai ajunge nicăieri și că este neutralizat de această măsură de siguranță.

Citește și:
Apelul disperat al medicilor de la Terapie Intensivă care îngrijesc pacienții cu Covid-19

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet