Măști la cursuri: răspunsul lui Nelu Tătaru la sugestia că ar putea să lase decizia în seama școlilor

Întrebat dacă ar avea curajul să lase în seama școlilor decizia ca elevii să poarte sau nu măști la cursuri, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a răspuns ferm: nu facem experimente pe copii!

Măști la cursuri: răspunsul lui Nelu Tătaru la sugestia că ar putea să lase decizia în seama școlilor

Anul școlar a început cu regula fermă a purtării de măști la cursuri în România, deși purtarea măștii de către elevi nu este obligatorie în toate statele Uniunii Europene. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a discutat despre acest subiect cu jurnaliștii postului de televiziune Digi 24, care l-au întrebat dacă ar avea curajul să lase decizia portului măștilor în seama școlilor.

Reporterul a invocat în acest sens landul Baden-Württemberg din Germania, care cere doar profesorilor să poarte măști la cursuri și care permite inclusiv cântatul la ora de muzică. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că aceste decizii țin și de spațiile în care se țin cursurile respective, care poate că permit distanțarea și sunt bine aerisite.

„Ar avea curaj” Nelu Tătaru să lase decizia de a purta măști la cursuri la latitudinea școlilor?, a întrebat jurnalistul. Ministrul Sănătății a răspuns ferm: „Nu. Noi nu am discutat de curaj, am discutat de precauţii. În condiţiile în care vom vedea că avem o transmitere comunitară scăzută, că avem toate condiţiile încât să putem avea şi distanţare, în care putem să fim siguri că se respectă și regulile de igienă, în care să putem fi siguri că există şi dezinfectantul, în care putem fi siguri că cineva urmăreşte aceste activităţi, ne gândim. Dar, în acest moment, nu suntem în situaţia să putem lăsa libertatea. Nu. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”.

Decizia ca elevii să nu mai poarte măști la cursuri, așadar, ar intra în discuție în eventualitatea apariției unui trend descendent al numărului infectărilor zilnice, semn al unei transmiteri comunitare scăzute și al unor riscuri mai mici de infectare cu noul coronavirus, a spus ministrul. „Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite – Guvernul României nu – să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii pe care toţi, într-un parteneriat, suntem obligaţi să le respectăm”, a adăugat el.

Citește și:
Dr. Anthony Fauci afirmă că nu vom reveni la normalitate până la sfârșitul lui 2021

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet