ESTE OFICIAL: Scenariul roșu, adoptat în București! Noile măsuri care se aplică de marți în Capitală

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis adoptarea în București a scenariului roșu. Iată ce presupune asta.

ESTE OFICIAL: Scenariul roșu, adoptat în București! Noile măsuri care se aplică de marți în Capitală

După ce Capitala a trecut pragul de 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori (mai exact 3,19), Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis adoptarea unui nou set de măsuri și restricții care sunt valabile pentru următoarele 14 zile, începând de luni noaptea.

Scenariul roșu presupune obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, fie ele închise sau deschise, indiferent de cât de aglomerate sunt acestea.

De asemenea, se va suspenda activitatea restaurantelor și a cafenelelor, dar și a cinematografelor și teatrelor, a mai precizat Ludovic Orban, precizând că măsurile se iau pentru o perioadă de 14 zile, urmând să se decidă apoi prelungirea sa nu, în funcție de evoluția lucrurilor. „La solicitarea mediului cultural și a HORECA, noi am schimbat evaluarea inițială și am introdus pragul de 3 la mie. După 3 la mie se suspendă activitatea în instituțiile de cultură, teatre, cinematografe, dar și în restaurante, cafenele. Aceste măsuri au valabilitate 14 zile”, a spus premierul Ludovic Orban chiar de duminică seara.

De asemenea, a fost aprobată suspendarea cursurilor şcolare şi organizarea cursurilor, orelor în sistem online în toate şcolile din Capitală.

În ceea ce priveşte trecerea şcolilor în scenariul online, Ludovic Orban a declarat că este în curs de adoptare o ordonanţă în sprijinul părinţilor: „Avem o ordonanţă de urgenţă în curs de adoptare pe care am dezbătut-o în primă lectură şi pe care o vom adopta săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care lecţiile sunt online”.

Premierul Ludovic Orban a mai precizat, luni, că afterschool-urile şi creşele pot funcţiona dacă vor, arătând că acestea nu fac parte din activităţile care se supun restricţiilor atunci când se depăşeşte indicele de îmbolnăviri cu noul coronavirus de 3 la mia de locuitori.

„Reglementările privitoare la situaţia modului de organizare a procesului educaţional se referă la învăţământ şi la preşcolari, adică la grădiniţă. Cele două trepte, 1 şi 3 la mie, nu afectează desfăşurarea altor activităţi, cum sunt activităţile în creşe şi în afterschool-uri. Nu fac obiectul reglementării. Odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul normal nu prea mai poate să funcţioneze, pentru că dacă elevii nu se duc la şcoală şi participă online la procesul educaţional, şi afterschool-ul nu va mai putea funcţiona, dar afterschool-urile şi creşele nu sunt în cadrul reglementărilor. (…) În cazul în care optează să funcţioneze, vor funcţiona. Nu fac parte din activităţile care intră sub restricţii atunci când este depăşit indicele de 3 la mie”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Măsurile prevăzute în decizia Consiliului Municipal pentru Situații de Urgență:

-purtrea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;

-activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de prepare, comercializare și consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă;

-activitatea restaurantelor și a cafenelelor din hoteluri, pensiuni sau alte unități de cazare este permisă pentru persoanele cazate;

-activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

-organizarea și desfășurarea activității în cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte este interzisă;

-suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față, din unitățile de învățământ, cursurile desfășurându-se online.

Măsurile intră în vigoare pe 20 octombrie, la ora 0:00.

Citește și:
Medicii de familie vor monitoriza pacienții asimptomatici. Virgil Musta explică cum se va întâmpla asta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet