E necesar ca persoanele vaccinate să poarte mască? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Este nevoie ca persoanele vaccinate să poarte mască sau pot ele să renunțe la o parte din precauții? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

E necesar ca persoanele vaccinate să poarte mască? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Persoanele vaccinate ar trebui să poarte în continuare mască, spune medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.

Precizările lui Valeriu Gheorghiță despre necesitatea ca persoanele vaccinate să respecte în continuare toate precauțiile vin în contextul în care studiile recente sugerează că persoanele care s-au vaccinat nu mai transmit virusul, însă medicul susține că nu fiecare persoană vaccinată dezvoltă anticorpi protectori. „Nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor 5% care nu avem un nivel suficient de protecție”.

Un motiv în plus pentru ca persoanele vaccinate să nu renunțe la mască este și acela că virusul trece prin transformări și formează noi tulpini, care pot sau nu să fie prevenite prin intermediul vaccinării. „Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective. Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contra cronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană.”, mai spune medicul Gheorghiță.

„La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea.”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță despre persoanele vaccinate.

„Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual.”

Citește și:
A murit Nelu Ploieșteanu. Artistul era internat în spital cu COVID-19

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet