Când nu vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță dezvăluie rezultatele optimiste ale campaniei de vaccinare

Vom purta mască ani buni de acum înainte? Aparent, nu. Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că studiile făcute în urma campaniei de vaccinare ne dau motive să fim optimiști.

Când nu vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță dezvăluie rezultatele optimiste ale campaniei de vaccinare

Vom purta mască mult timp de acum înainte? Nu și în condițiile în care campania de vaccinare va înainta rapid. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit duminică seara la postul de televiziune Antena 3 despre posibilitatea ca pandemia să fie ținută sub control în urma vaccinării masive în rândul populației.

Acesta a declarat că cele trei tipuri de vaccin disponibile în România, cel realizat de Pfizer, cel produs de Moderna și cel conceput de AstraZeneca alături de cercetătorii de la Oxford, protejează în mod cert împotriva unor forme severe ale bolii Covid-19, iar studiile arată că prin vaccinare se obține și o rată redusă a infecțiilor asimptomatice. Asta ar însemna o scădere accentuată a riscului de transmitere a coronavirusului și, ca atare, o ținere sub control a epidemiei, lucru care ar putea însemna că în curând nu vom mai purta mască.

„Suntem convinși cu toții, pentru că datele, inclusiv din România, dar și din celelalte țări unde campania de vaccinare a decurs foarte bine, arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi, în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenței cazurilor de Covid-19. Acest lucru l-am observat și noi în rândul persoanelor vaccinate în etapa întâi, de asemenea la persoanele care sunt vaccinate din centrele sociale, din căminele de bătrâni. La persoanele dializate iarăși se observă o scădere substanțială, chiar de peste 90% a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2, conform colegilor din Iași, care au făcut o analiză mai detaliată”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat cât timp vom mai purta mască, Valeriu Gheorghiță a declarat că „în momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie”. Acesta a insistat, însă, că masca ne protejează și de alte infecții cu transmitere respiratorie.

Când vom ține pandemia sub control și nu vom mai purta mască?

Valeriu Gheorghiță a declarat, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, că estimează că România va atinge pragul de vaccinare de 70% din populație în luna septembrie, în condițiile în care nu ar apărea o nouă mutație a virusului care să nu răspundă la vaccin. „Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”, a spus acesta, acela fiind și momentul în care nu vom mai purta mască.

Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Schimbări importante pentru românii care se întorc din țările din „zona galbenă': carantină și test PCR obligatoriu la îmbarcarea în avion

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video