E la moda sa mananci orez, sa bei ceai, sa meditezi

Odinioara vindecarea cu plante si stari de transa se numea vrajitorie. Astazi pina si cei mai sceptici dintre sceptici au inceput sa o numeasca medicina. Mai exact, medicina chineza.

E la moda sa mananci orez, sa bei ceai, sa meditezi

Los Angeles e capitala sanatatii si a celor obsedati de frumusete. Acesta e deja un fapt recunoscut. Orice planta miraculoasa, tratament exclusiv sau exercitiu fizic nou aparut sint imediat adoptate de vedetele hollywoodiene si ridicate la rang de moda. De aici curentul ajunge in New York si apoi in Europa. Asa s-a intimplat si cu aerobicul, cu fitness-ul sau cu suplimentele nutritive.

Medicina chineza e ultima „descoperire“ sosita de peste Ocean, unde toata lumea e adepta Orientului. Chiar si Al Gore. Cei mai „fashionable people“ au renuntat definitiv la baruri, maninca orez cu vegetale si sorb fericiti ceai verde, in timp ce contempla destinul universal. „Medicina chineza iti modifica intreaga personalitate. Realizezi dintr-o data ca propriul corp e responsabilitatea ta si inveti sa-l tratezi corect, sa-l respecti, sa-ti asculti instinctele. In final intelegi ca esti propriu-ti vindecator.“ Cam asa suna declaratiile unanime ale celor proaspat convertiti.

Exista o intreaga generatie care s-a convertit la Tao, devenind peste noapte adepta artelor martiale, a spiritualitatii orientale si mai ales a ceaiurilor chinezesti, a acupuncturii si a minunatei forte Qi. Baza teoretica a medicinei chineze a fost stabilita acum doua milenii. Fiecare fiinta umana e un univers in miniatura. Asa cum natura e facuta din aer, apa, pamint, corpul uman e facut din Qi, apa si singe. Qi e forta care ne anima si ne da capacitatea de miscare, de gindire, de simtire. Ea circula in corp prin niste canale care leaga intre ele toate organele. Atit timp cit aceasta forta curge linistit, omul e sanatos. Orice dezechilibru inseamna boala.

Obiectul medicinei chineze e asadar persoana, nu boala, iar scopul ei e restabilirea armoniei. Exista mai multe modalitati de diagnosticare. Inainte de toate se asculta vocea si respiratia pacientului. Acestea oglindesc starea de sanatate a plaminilor. O voce puternica indica un flux Qi sa­natos, o voce moale, dimpotriva, tradeaza o deficienta Qi. Orice problema de vorbire sau o respiratie stinsa se traduc ca o disfunctie a inimii sau ficatului. Urmeaza diagnosticarea pulsului, la incheietura miinii, in trei puncte distincte, la trei presiuni diferite (in total noua). Combinatia rezultatelor duce la diagnosticarea problemei.

Exista 28 de calitati de puls, iar citirea lor nu poate fi facuta decit de un initiat. Diagnosticul vizual e o metoda care da­teaza din anii 300-500 inaintea erei noas­tre. Pacientul e studiat in amanunt, din cap pina in picioare. Se tine cont de for­ma corpului, postura, culoarea fetei, fiecare in parte tradind o anume disfunctie. De exemplu, o problema cardiaca se reflecta in zona fruntii, iar functionarea rinichilor se citeste pe barbie. Cele mai multe detalii se obtin din studierea ochilor si irisului. Urmeaza diagnosticarea limbii, dublata de un interviu foarte amanuntit care trebuie sa dea toate detaliile despre pacient.

Rezultatele sint interpretate si se recomanda un tratament, conceput anume pentru persoana respectiva. El poate include acupunctura, concentrate de plante, dieta, masaj, exercitii fizice.

Prima metoda de tratament care a cucerit Vestul a fost acupunctura, multumita lui Richard Nixon care a descoperit beneficiile ei in timpul unei vizite in China in anii ‘70. Astfel au aparut in Ameri­ca primele cabinete medicale unde „se in­fig ace in oameni pentru a-i vindeca“. De a­tunci ele s-au raspindit intr-atit, incit astazi ori­cine isi poate lua cele noua pulsuri, poate scoate limba pentru a fi diagnosticata si poate cere sa i se infiga ace in spate, chiar in cabinetele de medi­cina alopata. Tot mai multi medici genera­listi recomanda sau practica acupunctura in forma cea mai sim­pla, care se poate invata in cursuri de citeva sap­tamini. Exista insa si o metoda tra­ditionala, practicata numai de medici supercalificati, care se invata in foarte multi ani.

Acupunctura are o istorie foarte inde­par­ta­­ta. Unii specialisti cred ca o forma mai pu­tin rafinata se practica inca din epoca de pia­tra, cind se foloseau pietre ascutite pen­tru a intepa si a drena abcesele. Conceptul insa dateaza din perioada dinasti­ei Shang. Filosofia acupuncturii traditionale e aceea de a echilibra Yin si Yang. Se pla­seaza ace in zone specifice pentru a e­libera blocajele si a spori fluxul de e­ner­gi­­e si singe catre diferiti muschi si organe. La inceput se foloseau ace din aur (pentru to­­nifiere) sau din argint (pentru calmare). As­tazi, din motive de igiena, se folosesc a­ce din otel inoxidabil.

Noah Rubinstein e unul dintre acupuncturistii celebri din Manhattan. „In punctele in care canalele vin la suprafata pielii se infig acele de acupuntura. Ele revigoreaza sau echilibreaza energia, in functie de necesitate. Odata armonia instalata, pacientul simte o senzatie de caldura si durerea dispare“, explica el. Metoda e complet lipsita de durere. Senzatia pe care pacientul o simte nu depaseste intensitatea unei intepaturi de tintar.Unii pacienti declara ca in timpul unei sedinte de tratament au fost cuprinsi de o toropeala placuta. Altii sustin ca si-au simtit corpul strabatut de un curent electric, iar cei mai multi descriu experienta ca pe ceva fluid si foarte energizant. Exista 43 de afectiuni care pot fi tratate prin acupunctura. Lista lor a fost aprobata in 1980 de Organizatia Mondiala pentru Sanatate.

Actrita Daryl Hannah apeleaza la servi­ci­ile lui Rubinstein de doua ori pe sapta­mina. „E singurul lucru care ma echilibreaza mental si fizic.“ Anthea Turner, clienta fidela a faimosului medic Simon Cheung, crede in combinarea ceaiurilor cu acupunctura. Iar Ricky Martin declara ca n-ar putea trai fara acupuncturistul personal, care il urmeaza pretutindeni, chiar si in turnee. El e singurul care reuseste sa-i calmeze teribilele migrene ce-l chinuie.

In ultimii ani, moda a patruns si in Europa, iar acupunctura a devenit o metoda de referinta. In Anglia, in Covent Garden exista celebrul East West Herbs Shop, unde specialistii combina acupunctura cu formule pe baza de plante. O ora de tratament costa 35 de lire. Pacienti ca Emily Loyd, Helena Bonham Carter sau Emma Thompson vin aici ca vrajiti. Daca ti se pare straniu sa-ti infigi ace in diferite puncte ale corpului, afla ca exista si metode mai putin agresive, care functioneaza pe baza aceleiasi teorii a deplasarii energiei prin canale.

Una dintre ele e presopunctura, tehnica ce s-a dezvoltat acum 5000 de ani. Are aceleasi principii ca si acupunctura, dar inlocuieste acele cu presiunea si masajul. E folosita mai ales pentru tratarea accidentelor sportive, a artritei si pentru relaxare. Aceeasi tehnica e aplicata in refle­xologie, cu singura deosebire ca organis­mul e divizat in 10 zone egale, verticale. A fost practicata mai intii de indieni, chinezi si apoi de egipteni.Tot presiunea actioneaza si in Jin Shin Do, un tip de masaj cu actiune in 30 de puncte spe­cifice. Scopul lui e echilibrarea energiei Qi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet