Cum să previi infecția urinară – cele mai eficiente metode

Infecția urinară este una dintre cele mai comune probleme de sănătate. Peste 50% dintre femeile adulte o dezvoltă cel puțin o dată de-a lungul vieții.

Cum să previi infecția urinară – cele mai eficiente metode

Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mai predispuse la infecția urinară, fiindcă uretra (canalul care face legătură între vezică și mediul extern și prin care este eliminată urina) femeilor are o lungime mai mică decât cea a bărbaților. Deși nu e o afecțiune gravă, simptomele pot fi destul de neplăcute, și variază de la durere în zona pelvisului sau a abdomenului, la febră, greață până la urinări frecvente și dese sau chiar cu sânge. Însă, dacă nu e tratată la timp, infecția se poate răspândi la rinichi, provocând pilonefrită (o inflamație acută la nivelul rinichilor și a pelvisului renal).

Pentru a evita complicațiile, medicii ne recomandă câteva lucruri simple, însă extrem de eficiente pentru a ține infecția urinară departe:

Urinează înainte și după ce ai făcut sex

Deși nu este o boală cu transmitere sexuală, de multe ori, infecția urinară poate apărea în urma actului sexual. Asta fiindcă contactul sexual favorizează migrarea bacteriilor către tractul urinar. De aceea, medicii recomandă urinarea, imediat după ce contactul sexual a avut loc, tocmai pentru a curăța uretra și a elimina bacteriile ce ar fi putut fi introduse în organism.

O igienă intimă corectă te ferește de infecția urinară

Deși nu e o noutate, și învățăm asta încă de când suntem copiii, de multe ori uităm de această regulă: ștergerea zonei intime se face doar dinspre pubis către zona anală. Astfel, igiena intimă realizată în mod corect va împiedica ajungerea bacteriilor către zona uretrei.

Hidratează-te

Hidratarea este una dintre cele mai simple și mai utile metode de prevenție a infecției urinare. Asigură-te că consumi între șase și opt pahare de apă pe zi, pentru o bună funcționare a tractului urinar. De asemenea, este indicat să eviți consumul de alcool sau cafea, fiindcă acestea pot irita vezica.

Mergi la toaletă des

Nu amâna să te duci la toaletă ori de câte ori simți nevoia. O vezică plină este un mediu propice penru dezvoltarea bacteriilor, ce poate culmina cu o infecție urinară.

Ia un supliment

Suplimentele nu înlocuiesc antibioticele, însă studiile arată că o cură cu suplimente din merișoare poate reduce reapariția infecției urinare. Merișoarele, fie că alegi să le administrezi sub formă de tabletă, fie sub formă de suc, au repercusiuni directe asupra tractului urinar, făcând urina să fie mai acidă și astfel mai ostilă creșterii și înmulțirii bacteriilor.

Păstrează-ți echilibrul florei

Produsele de igienă intimă sau gelurile de duș pot duce la crearea dezechilibrelor în ceea ce privește flora vaginală. Vaginul femeii conține în mod normal o serie de bacterii protective, care luptă împotriva infecțiilor. Când însă flora vaginală este dezechilibrată, crește riscul apariției bacteriilor dăunătoare ce pot duce la o infecție urinară. Medicii recomandă consumul produselor lactate ( în special iaurt) fiindcă reușesc să susțină flora, diminuând riscul dezoltării unei infecții.

Lenjeria intimă

Evită lenjeria intimă din material sintetic sau jeanșii slim, extrem de strâmți. Orientează-te însă către piese din bumbac, și haine lejere, care inhibă dezvoltarea bacteriilor și te feresc de infecția urinară.

Citește și:
Mituri legate de propriul corp pe care nu ar trebui să le crezi

Foto: Imaxtree

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet