Anunțul oficial al autorităților: unde și în ce condiții sunt obligatorii masca și măsurarea temperaturii

Ordinul elaborat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică introduce obligativitatea purtării măștii de protecție, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

Anunțul oficial al autorităților: unde și în ce condiții sunt obligatorii masca și măsurarea temperaturii

Starea de alertă a adus o serie de noi măsuri pe care cetățenii trebuie să le respecte în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus. Una dintre acestea o constituie purtarea măștii în spațiile publice închise. Fie că vorbim de spații comerciale, de mijloace de transport în comun sau de locul de muncă, masca de protecție este obligatorie. Pe lângă această măsură, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor devin și ele norme obligatorii pe care instituțiile și autoritățile publice, dar și operatorii economici trebuie să le pună în aplicare.

Cu toate acestea, conform oridinului aprobat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, există și anumite excepții, în care oamenii pot fi scutiți de purtarea măștii:

 • angajatul este singur în birou sau se află la o distanță de minim 2 metri față de celelalte persoane din birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
 • persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare;
 • persoanele care desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);
 • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția ca aceștia să respecte o distanță de 3 metri între ei;
 • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri;
 • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare;
 • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

De asemenea, în document este prezentat și modul corect de folosire a măștii. Astfel că, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori s-a deteriorat sau umezit. În plus, înainte și după folosirea măștii, mâinile trebuie igienizate, fie cu o soluție pe bază de alcool, fie cu apă și săpun. Masca nu trebuie să fie atinsă în timpul purtării, însă în cazul în care se întâmplă acest lucru, mâinile trebuie să fie din nou igienizate.

Specialiștii nu recomandă refolosirea măștilor medicale, iar în cazul celor dintr-un material textil, acestea trebuie spălate zilnic la o temperatură de 60 – 90 de grade și călcate cu un fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă. Cele medicale trebuie aruncate după folosire într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac.

Conform aceluiași document elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică se instituie și obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a asigura la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Astfel că, angajaților li se va lua temperatura la intrarea în clădire și vor trebui să își dezinfecteze mâinile.

Triajul epidemiologic constă în:

 • măsurarea temperaturii cu un termometru noncontact (temperatura nu trebuie să depășeasca 37,3);
 • observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
 • dacă temperatura înregistrată depășește 37,3, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
 • dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Citește și:
Raed Arafat reamintește că termoscanarea nu îți ia datele și că firmele care nu măsoară temperatura riscă amendă

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet