9 semne importante că suferi de un dezechilibru hormonal care îți afectează aspectul fizic

Creșterea și dezvoltarea corpului uman depind mult de funcția hormonală. Aceste minuscule molecule sunt responsabile pentru starea noastră de spirit, emoții și chiar și pentru aspectul nostru fizic.

9 semne importante că suferi de un dezechilibru hormonal care îți afectează aspectul fizic

Mai jos sunt descrise 9 simptome pe care, dacă le observați, recomandabil este să vă adresați doctorului în cel mai scurt timp deoarece pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal.

Acnee

Erupțiile acneice pot fi rezultatul unei curățări necorespunzătoare a tenului, dietei dezechilibrate sau ciclului menstrual. Cu toate acestea, dacă acneea devine o problemă constantă, cel mai probabil este vorba despre o tulburare hormonală.

Excesul de greutate

Mulți oameni se luptă cu kilogramele în plus toată viața, ținând diete și făcând sport; alții sunt în formă fără niciun efort. Problemele hormonale sunt cel mai probabil cauza numărul 1 a acestei nedreptăți.

Oboseală

Oboseala cronică poate fi un semnal al faptului că nivelul hormonilor nu este în echilibru. Din această cauză, chiar și cei care dorm 8 ore pe noapte pot arăta constant obosiți.

De vină pentru această oboseală este progesteronul. Un simplu test de sânge va ajuta la măsurarea concentrației de progesteron în sângele tău.

Transpirația excesivă poate fi semn al unui dezechilibru hormonal

Transpirația excesivă nu este întotdeauna cauzată de dezechilibre hormonale. Oricum, în cazul în care transpirația este însoțită de frisoane trebuie neapărat să îți faci analizele.

Cearcăne

Nici un fond de ten nu te va ajuta să îți acoperi cearcănele dacă dormi doar 3 ore pe noapte, dar somnul pare a fi un lux atunci când hormonii ne joacă feste.

Insomnia cronică poate fi rezultatul unui nivel scăzut de testosteron în cazul bărbaților și de progesteron în cazul femeilor.

Depresie

Depresia poate fi încă un semn al dezechilibrului hormonal. Anxietatea și depresia pot să apară atât în timpul ciclului menstrual, cât și în timpul sarcinii sau la menopauză. În caz de atacuri de anxietate frecvente, adresează-te endocrinologului tău.

Modificări ale sânilor

Un nivel scăzut de estrogen poate determina o densitate mică a țesutului mamar. Un nivel mare poate determina noduli sau chisturi. Dacă observi modificări ale sânilor sau simți un nodul, nu amâna vizita la doctor.

Căderea părului

Căderea excesivă a părului este unul dintre cele mai comune simptome ale dezechilibrului hormonal. Dacă nici cel mai bun șampon nu te ajută să reduci părul căzut în urma periajului, ar trebui să îți testezi negreșit nivelul de hormoni.

Părul nedorit poate fi semn al unui dezechilibru hormonal

În timp ce unele dintre noi încearcă să stopeze căderea părului, altele caută metode de a scăpa de acesta. Puf de culoare închisă pe sâni, față și mâini sau alte părți ale corpului în care părul e în mod normal absent sau minim poate indica probleme hormonale serioase.

Citește și:
Sfaturi și trucuri utile pentru a obține mai repede abdomenul mult visat

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet