7 semne ale stresului pe care nu trebuie să le ignori

Pe termen lung, stresul își poate pune amprenta asupra noastră într-un mod extrem de serios, mai ales dacă nu găsim soluții eficiente pentru a-l depăși. Iată 7 semne care îți vor demonstra că ești stresată, deși nu vrei să recunoști asta.

7 semne ale stresului pe care nu trebuie să le ignori

Cu siguranță ai avut până acum momente în care stresul te-a afectat, fie că vorbim de probleme la nivel psihic sau fizic. Cu toții trecem și prin astfel de perioade, însă este important să conștientizăm că sănătatea noastră mintală e cea mai importantă și ar trebui să ne preocupe mereu.

Stresul apare atunci când traversăm o perioadă aglomerată, cu foarte multe deadline-uri, chiar dacă pe moment nu conștientizăm că suntem stresate. Acest lucru se poate datora faptului că ne dorim mereu să ducem la bun sfârșit toate planurile pe care le avem, fără să ne dăm seama că putem fi obosite, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

Cu toate că în anumite momente stresul crește puterea de concentrare, dar și productivitatea unei persoane, pe termen lung ne putem confrunta cu probleme serioase, cum ar fi atacuri de panică, anxietate, depresie sau burnout. Din acest motiv, din când în când este bine să luăm și pauze, pentru a ne putea reface și a reveni la activitățile noastre. Este recomandat să vorbești și cu un specialist dacă simți că nu poți face față singură.

Așadar, iată care sunt cele 7 semne care îți demonstrează că ești stresată:

1. Ai fluctuații de greutate

Este normal ca, din când în când, să observăm că ne-am îngrășat sau am slăbit câteva kilograme, însă atunci când sesizezi aceste fluctuații de greutate în mod constat, poate fi un semn că ești stresată. Când ești foarte stresată, organismul tău eliberează cortizol, ceea ce înseamnă că ai și un nivel destul de mic de glucocorticoizi în sânge, iar acest lucru te poate face să mănânci mai mult sau mai puțin față de cum o faci de obicei. Acest lucru se manifestă diferit la fiecare persoană, însă nu ezita să consulți și un specialist în cazul în care continui să ai fluctuații de greutate.

2. Ai probleme cu memoria

De foarte multe ori, din cauza haosului din jurul nostru, putem fi distrași extrem de ușor și nu acordăm atenție lucrurilor importante. În plus, nu doar că nu ești atentă la lucrurile cu adevărat importante, dar poți avea și pierderi de memorie. Pe lângă asta, când suntem stresați, avem tendința de a exagera cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, făcându-ne probleme chiar și atunci când nu este cazul.

3. Ai insomnii

Un alt semn care îți arată că ești stresată îl reprezintă faptul că nu te poți odihni așa cum trebuie. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ești mult prea preocupată de problemele de la locul de muncă, din familie ori chiar din relația amoroasă. Anxietatea și depresia sunt alte cauze pentru care te poți confrunta cu insomnii. Pe termen lung, lipsa de somn accentuează stresul. Din acest motiv, poți apela la câteva exerciții de respirație, meditație sau exerciții fizice. De asemenea, încearcă să vorbești și cu un psiholog dacă simți nevoia.

4. Îți cade părul

Între căderea părului și stres există o legătură destul de mare și spunem asta deoarece pe lângă produsele de styling pe care le aplicăm, și stresul are un efect negativ asupra lui. Dacă observi că problema continuă, discută și cu un dermatolog deoarece el îți va da un tratament.

5. Ai probleme cu tenul

Chiar dacă poate părea surprinzător, unele probleme ale tenului pot fi cauzate de stres, cum ar fi iritații, uscăciunea pielii, eczeme, dermatite sau chiar acnee. Înainte de toate, trebuie să fii atentă dacă ai inclus sau chiar exclus din rutina ta un produs de îngrijire a pielii, iar ulterior să identifici dacă într-adevăr cauza o reprezintă stresul.

6. Îți critici mult prea mult partenerul

Stresul se poate manifesta și în ceea ce privește relațiile cu cei din jurul nostru, inclusiv cu partenerul. De la faptul că te poți enerva chiar și pe cele mai nesemnificative lucruri, până la stări de agitație și neliniște nejustificate, toate acestea se pot reflecta asupra relației tale. Important este să găsești o modalitate prin care să vorbești deschis cu partenerul tău, iar el să înțeleagă că treci printr-o perioadă mai dificilă.

7. Ai spasme musculare

Spasmele musculare sunt destul de frecvente, iar ele apar atunci când mușchii se contractă în mod involuntar. Dacă nu ești o persoană activă, spasmele musculare pot fi cu atât mai dese, dar chiar și persoanele care fac sport se pot confrunta cu ele din cauza suprasolicitării. Dacă spasmele musculare nu dispar, ba mai mult, ai și dureri destul de mari, ar fi cazul să consulți un medic.

Citește și:
10 semne ascunse ale depresiei pe care NU trebuie să le ignori

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet