7 lucruri surprinzătoare care îți sabotează somnul

Dincolo de elementele care îți afectează în mod evident calitatea odihnei, precum gălăgia sau consumul de alcool, sunt multe alte lucruri care stau între tine și un somn odihnitor. Te-ar putea surprinde…

7 lucruri surprinzătoare care îți sabotează somnul

Iată câteva lucruri surprinzătoare care îți sabotează somnul:

1. Un pat cald

Deși în teorie sună bine, adevărul este că un pat cald îți poate provoca insomnie. Temperatura patului poate indica organismului tău când să doarmă și când să se trezească, deoarece în timpul somnului funcțiile vitale sunt încetinite și corpul tău ar trebui să fie mai rece (dacă ar fi în repaus). Pentru un efect plăcut de răcire, folosește un gel răcoritor și mentolat de picioare, înainte să te bagi în pat.

2. Probleme cotidiene

De la problemele financiare până la conflicte sau chiar ambiții mistuitoare, toate îți pot speria starea de somnolență, deoarece noaptea ne auzim vocea internă mult mai puternic decât în timpul zilei, când e bruiată de telefoane, sarcini și drumuri. Și, deși un film sau o emisiune TV poate încetini o minte prea activă, deoarece au un efect relaxant, lumina ecranelor previne eliberarea de melatonină – hormonul somnului. Drept urmare, odihna este compromisă.

3. Lectură stimulantă

Cel mai bine e să citești povești optimiste și sărace în informații înainte de culcare. Așa cum o discuție interesantă te poate solicita intelectual, și o carte interesantă poate avea același efect. Și poate stârni un monolog interior. Deci cărțile triste, de self help sau cele care oferă foarte multe informații îți pot solicita creierul într-un mod nepotrivit pentru odihnă. Atunci când citești ficțiune (eventual optimistă) te deconectezi emoțional (pentru că știi că povestea nu e reală) și poți avea vise frumoase.

4. Aerul poluat

Deși probabil iubești apusurile roz din orașul tău, trebuie să știi că acest efect optic e creat de poluarea din atmosferă. Iar aerul neprielnic te poate împiedica să adormi și afectează calitatea somnului, deoarece creierul are nevoie să se oxigeneze. De asemenea, poluarea provoacă inflamarea organismului și poate duce la înfundarea nasului în timpul somnului. Însă, indiferent de cum e aerul afară, situația poate fi mult mai gravă înăuntru, dacă nu aerisești. Deci, fie că e frig sau cald afară, înainte de culcare, deschide larg ferestrele!

5. Iei vitamine B seara

Vitamina B este ca un energizant. Ajută la formarea celulelor roșii și astfel sprijină procesul de absorbție a nutrienților din alimentație. Iar când vitaminele își fac treaba corect, ele reglează și programul de somn. Însă, dacă iei suplimente de vitamina B seara, probabil că vei număra multe oi înainte de a adormi…

6. Împarți patul cu animalul tău de companie

Un studiu realizat de clinica Mayo din Statele Unite a ajuns la concluzia că 10% dintre pacienții insomniaci au declarat că somnul lor este perturbat de animalele de companie. Pentru că se foiesc prin casă, sforăie sau vor afară. Însă dintre toate animalele de companie, se pare că pisicile sunt cele mai nocive pentru somn, pentru că sunt animale nocturne.

7. Dependența de smartphone

OK, nu suntem dependenți de smartphone, ci de aplicații… De fapt, nici măcar de aplicații, ci de lucrurile pe care le facem cu ele și de oamenii cu care comunicăm. Însă, de câte ori nu ți s-a întâmplat să auzi sunetul unui mesaj și să te trezești spontan. Iar lumina telefonului îi semnalizează instantaneu creierului că e zi și că ar trebui să se trezească. Ideal ar fi să-ți pui smartphone-ul pe modul silențios atunci când mergi la culcare.

Citește și:
Cele mai bune ceaiuri pentru slăbit, pe care merită să le încerci

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet