5 alimente (la care nu te așteptai) care pot cauza inflamații

Inflamația este o reală problemă în lumea sănătății în zilele noastre. Însă nu este în totalitate un lucru negativ.

5 alimente (la care nu te așteptai) care pot cauza inflamații

Inflamația de scurtă durată este atunci când sistemul nostru imunitar folosește globulele albe pentru a vindeca anumite răni, iar aceasta este un semn de vindecare.

Atunci când inflamația devine o problemă este momentul în care aceasta este cronică și se declanșează în orice moment și poate provocă diferite boli mintale, de inimă sau diabet.

Factori externi precum genetica, poluarea sau stresul pot cauza inflamații cronice. Însă există un factor pe care îl putem controla și anume dieta. Putem evita inflamațiile dacă suntem atenți la ce mâncăm și evităm numite alimente precum:

Uleiurile Vegetale

Doar unele uleiuri sunt bune, și doar în cantități mici. Unele uleiuri conțin acizi grași omega-6, iar consumul de prea mulți acizi grași omega-6 conduce la inflamații. Mulți experți susțin că noi consumăm prea mulți acizi grași Omega 6 care sunt nocivi pentru organismul nostru și prea puțini acizi grași omega 3, de care corpul nostru are atât de multă nevoie. De ce contează ce tip de acizi grași consumăm? Ei bine este foarte simplu. Acizii grași produc hormoni, hormonii proveniți din Omega 3 sunt anti-inflamatori în timp ce hormonii proveniți din Omega 6 sunt pro-inflamatori. Evitați uleiurile vegetale și consumați mai mult pește și fructe de mare.

Siropul de agave

În ciuda reputaţiei dobândite ca îndulcitor dietetic, siropul de agave conţine extrem de mult zahăr – având un conţinut de fructoză de până la 90%. Zahărul încetineşte activitatea globulelor albe, devenind, astfel, mult mai predispuşi la a contracta tot felul de boli infecţioase (răceală, gripă), dar şi diverse forme de cancer susţin expertii in nutritie. În plus, consumul exagerat de zahăr reduce drastic elasticitatea fibrelor colagen. Rezultatul? Pielea va îmbătrâni prematur.

Vinul Roșu

Bine, dacă cosumam puțin vin aceasta nu este problemă: consumul moderat de alcool (un pahar în cazul femeilor și două pahare pentru bărbați) a demonstrat că reduce semnificativ nivelul proteinei reactive C din sânge (PRC), un indicator al inflamației în corp. Dar ce depașește consumul moderat ridică nivelul acestei proteine și poate cauza inflamații.

Carnea roșie

Carnea roșie procesată conține o moleculă pe care corpul uman nu o produce în mod normal: Neu5GC. Acest compus, odată ajuns în organism, forțează producerea de anticorpi care pot declanșa inflamații. Din nou, puțină carne roșie este indicată –fiind o sursă de proteină pe lângă vitaminele B, fier, zinc și alți nutrienți importanți. Dar e și o importantă sursă de grăsimi saturate în dieta populației, aici intervenind adevărata problemă, deoarece grăsimea în exces provoacă imflamațiii, în mare parte din cauza impactului negativ pe care îl are asupra intestinului subțire. Această leziune a intestinului subțire înseamnă că bacteria poate ieși din intestine prin găuri minuscule și poate pătrunde în sistemul circulator unde provoacă imflamație. În concluzie: nu e indicat să mănânci burgeri în fiecare zi!

PREA MULT CANTITATIV

Nu contează doar calitatea mâncării pe care o consumi ci și cantitatea. Practic dacă mănânci mai multe calorii decât consumi, chiar și mâncare de bună calitate, atunci poți câștiga câteva kilograme în plus iar acest lucru poate contribui la declanșarea anumitor inflamații.

Citeste si:
10 alimente bogate în potasiu, pe care ar trebui să le incluzi în alimentația ta

Text: Andreea Pacioras
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
evedete.ro
Mai multe din health & diet