Explicațiile actriței Mara Nicolescu despre reacția controversată de pe scena Premiilor Gopo

Actrița Mara Nicolescu a oferit mai multe explicații referitoare la reacția ei de pe scena Premiilor Gopo care a stârnit controverse.

Explicațiile actriței Mara Nicolescu despre reacția controversată de pe scena Premiilor Gopo

După derapajul lui Mircea Diaconu în urma mărturisirilor făcute de Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo 2022, referitoare la experiența personală cu hărțuirea sexuală din lumea teatrului și filmului, a apărut răspunsul actriței Mara Nicolescu despre reacția pe care a avut-o ea la declarațiile făcute de colega ei din filmul „Filantropica.”

Într-un articol de pe substack, publicat pe 6 mai, Mara Nicolescu expune punctul său de vedere despre reacția avută după ce Viorica Vodă a vorbit public despre faptul că ani de zile a făcut psihoterapie pentru traumele emoționale lăsate de hărțuirea sexuală din sistem. Dacă la decernarea Premiilor Gopo nu a făcut prea multe declarații pe marginea acestui subiect, ulterior a hotărât să ofere un răspuns referitor la reacția ei inițială, care a generat discuții în spațiul public. Mai jos redăm dreptul la replică al actriței Mara Nicolescu:

„Personajul meu, Miruna, mai în vârstă decât eram eu la acea vreme, nu era personajul feminin „sexy” al filmului, ci „nevasta”, personajul sexy fiind cel interpretat de Viorica Vodă, cel amintit de ea în discursul despre ce a pățit după Filantropica, spunând: „M-au confundat cu personajul din film”.

Așadar, replica mea scurtă „Pe mine nu m-au confundat…” însoțită însă de multă mimică sugestivă, credeam eu, chiar asta a însemnat: „Pe mine nu m-au confundat cu personajul, cu o nevastă cu care ești căsătorit de zece ani deja … Înțelegeți?!…” Adică eu nu am fost confundată cu o „nevastă”.

În film, eu eram aia îmbrăcată în taioare, cu vestă și cămașă până în gât, cu coc. Dacă nu ar fi fost intervenția pripită a Vioricăi, cum că mie nu mi s-a întâmplat pentru că eram iubita lui Nae, probabil că ar fi înțeles și mai mulți că intenția discursului meu improvizat ad-hoc a fost fix opusă și anume de a spune că mi s-au întâmplat același gen de lucruri, chiar dacă nu din „același” motiv invocat de ea: personajul jucat în film. „Pe mine nu m-au confundat cu una neatrăgătoare!”

Mara Nicolescu spune că nu a dorit să dezbată pe scenă declarațiile Vioricăi Vodă pentru că la eveniment erau prezenți și cei doi copii ei, în vârstă de 10, respectiv 12 ani, iar aceștia nu erau pregătiți să afle despre hărțuire

„Mai mult, și eu eram cu copiii în sală, la Gala Gopo, nu copii de 20 de ani ca fata Vioricăi prezentă în sală, copii care să știe și să fi înțeles deja o astfel de poveste a abuzului, copii pregătiți adică. Copiii mei au 12 și 10 ani, o fată de aproape 10 ani și un băiat de 12 ani, adică copii care ar fi fost puși în situația să audă lucruri pentru care nu erau pregătiți. Probabil că și Viorica i-a spus cu grijă fetei ei, prima oară, ce a pățit, având grijă să nu transfere trauma suferită asupra propriei copile, sper. Eu sigur am această grijă față de fata mea.

În plus, copiii mei mă vedeau pentru prima oară în altă postură, în afară celei de mamă. Nu au văzut filme cu mine, nu le-am arătat reviste cu mine, nici poze cu mine din spectacolele de teatru etc. pentru că eu am luat o distanță sigură față de lumea asta acum mulți ani de zile. De când eram mică, maică-mea îmi spunea: „Când nu îți place ceva, te ridici de la masă și pleci”. Așa că, spre deosebire de Viorica, asta am făcut eu, acum mulți ani de zile, când am decis că lumea artei e prea „dură” pentru mine: m-am ridicat de la masa aflată sub lumina reflectoarelor și am plecat la mama naibii, într-un sat no name, în vârful unui deal din România.

Viorica își pregătise discursul de atâta timp; eu m-am trezit într-o situație tensionată pentru mine în care trebuia să vorbesc într-un loc și într-un fel în care nu vreau să vorbesc – și în fața copiilor mei atât de încântați că ne aflăm în acel loc – despre ceva ce mi-a schimbat viața. Dar nici nu puteam tace pur și simplu, pentru că ar fi fost ca și cum aș fi acceptat, ori, așa cum nu am acceptat atunci, nu aveam cum să o fac acum. Când au apărut râsetele în sală, în sfârșit, m-am gândit că e în regulă, că s-a înțeles mesajul meu, bazat pe puține cuvinte și multă mimică.”

În continuare, Mara Nicolescu comentează remarca făcută de Viorica Vodă despre relația pe care a avut-o cu Nae Caranfil, regizorul filmului „Filantropica”, dar și declarațiile actriței din emisiunea lui Cătălin Măruță, când a și detaliat un incident cu un regizor și a vorbit despre reacția Danei Rogoz după discursul ei. Dana Rogoz și-a arătat solidaritatea față de Viorica Vodă și a amintit, într-o serie de Instastories, despre filmul Mo, regizat de soțul ei, Radu Dragomir, și care e inspirat după un caz mediatizat în presă, al unui profesor universitar care a agresat sexual o studentă. Atunci când a fost lansată pelicula, actrița și partenerul ei au adus din nou în discuție subiectul hărțuirii sexuale în mediul universitar, iar Dana Rogoz a povestit că a întâmpinat aceleași reacții pe care le-a primit și Viorica Vodă la Premiile Gopo.

„Reacția imediată a Vioricăi după ce am vorbit, cea în care amintea de relația cu fostul meu soț Nae Caranfil, am tratat-o ca pe o mică răutate din partea ei, datorată doar emoției prin care trecuse și faptului că văzuse momentul numai din spate, nu și din față. Din nenorocire, ce a spus, a deturnat total mesajul meu.

Văzând însă reacția Vioricăi din emisiunea lui Măruță după ce a ascultat mesajul de solidarizare al Danei Rogoz, am înțeles că ce a făcut pe scenă a fost chiar o mare răutate. Dacă nu s-a putut abține nici în fața empatiei declarate a Danei, să spună că de fapt Danei i-a fost mai ușor (în fața hărțuirilor prin care a trecut) pentru că nu era singură, pentru că era căsătorită cu un regizor, dar că, mă rog ea (Viorica) nu s-ar căsători cu cineva din breasla asta pentru că ăștia căsătoriții, care pozează în mari familiști, sunt și cei care au abordat-o pe ea cel mai des etc. Așa că, dacă și după discursul delicat, empatic, al Danei Rogoz, Viorica reacționează cum reacționează, ce reacție putea să aibă după ce am vorbit eu, când eu nu puteam să spun mai mult decât am spus și am mai făcut-o și în felul meu de a face haz de propriul necaz despre momentele dificile din viață?

În zilele astea care au urmat, am observat că au fost și femei care s-au întrebat: „Dar totuși ce o fi vrut să spună Mara Nicolescu, pentru că părea că vrea să spună ceva”, altele care au sesizat pauza nefiresc de lungă care a urmat după „Pe mine nu m-au confundat…”,  altele aproape au înțeles, cum a fost Iulia Popovici, care scrisese într-o postare pe facebook că ea a avut senzația că spun că și mie mi s-a întâmplat de fapt și că nu o contrazic pe Viorica, dar că…

Cu siguranță eu nu sunt genul să ies cu discursuri în fața breslei, să vorbesc cu lacrimi despre cât rău mi-a făcut „sistemul” așa, în general, dar să aleg să rămân înauntrul sistemului ani de zile. Eu am ales să plec, acum ani de zile, să cultiv o grădină de legume și eventual să scriu.”

Cât despre mizeria pe care a făcut-o Măruță în propria emisiune, montând imaginile din fundal, astfel încât să îi iasă și lui de o istorie care nu există în realitate, rulând apoi imaginile montate în buclă, fără sonor, va fi rezolvata altfel. Dar de ce să ne mirăm de abuzul de putere comis de Măruță: nu e și el din „sistem”?!  Unul din momentele editate și alăturate forțat în colaj e când Vizante, mascând prin zâmbet, m-a întrebat, șoptit: „Văd că ești preocupată, te gândesti la ce să spui, a?!” iar eu m-am întors cu mâna la gură răspunzându-i nici eu nu mai știu ce, oricum înainte să înceapă Viorica să vorbească despre hărțuire…”

Mara Nicolescu susține că Viorica Vodă ar trebui să „explice” și să „clarifice” declarațiile făcute.

„În încheiere, aveți mai jos momentul de la Măruță cu Viorica Vodă și reacția ei plină de „empatie” față de mesajul de solidarizare al Danei Rogoz, reacție ca de la o victimă la alta, și poate o să aveți în minte și reacția ei la discursul meu de la Gopo, când a menționat, ca și în cazul Danei, că eu eram iubita lui Nae Caranfil atunci și încă o porcărie pe care o invit public să o explice acum: cine anume a confundat-o cu mine și a abordat-o. Așa cum trebuie să clarifice și când: la filmări la Filantropica, după Filantropica, pentru că să mă amestece pe mine în povestea abuzului ei, nu a avut nicio problemă interioară să o facă… Cum am clarificat eu, acum, trebuie să o facă și ea.

Tot din această emisiune, de la Măruță, aveți încă un moment în care veți afla chiar de la Viorica Vodă că, de fapt, NU a făcut psihoterapie ani de zile și că a fost doar așa, un fel de a spune!”.

Citește și:
Viorica Vodă face noi declarații. Cum răspundem în fața asumării ei

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people