Terasele vor rămâne închise, afirmă premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovc Orban a anunțat că terasele vor rămâne închise. Această măsură poate fi adoptată conform legii pentru starea de alertă .

Terasele vor rămâne închise, afirmă premierul Ludovic Orban

Astăzi intră în vigoare legea referitoare la starea de alertă. Premierul Ludovic Orban a anunțat aseară că, în această dimineață, va avea loc o ședință de guvern, în urma căreia va fi adoptată Hotărârea de Guvern ce va pune în vigoare prevederile legii cu privire la starea de alertă.

În ceea ce privește redeschiderea teraselor, Orban anunță că acestea vor rămâne deocamdată închise și că acest lucru poate fi făcut în baza legii.

„În art. 8 din lege, alin.1, există posibilitatea de a menţine terasele închise şi le vom ţine închise”, a afirmat premierul.

Acesta explica că „Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi pe cele trei zile în care nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanţei 21, am instituit starea de alertă. Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin hotărâre de guvern, în condiţiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament. Hotărârea de guvern, evident, va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, şi odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii.”

În plus, pentru a se asigura că aceste măsuri vor fi respectate, Orban afirmă că vor fi folosite toate instituțiile de control. La fel ca în starea de urgență, cei care nu se conformează, vor putea fi sancționați, cea mai mare amendă ajungând la 15.000 de lei.

„Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că instituţiile publice, agenţii economici, cetăţenii respectă regulile pe care le-am impus şi vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate prevederile constituţionale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale pentru a ne asigura de această respectare a legii”, a concluzionat premierul.

Citește și:
Începând de astăzi, autoritățile vor da din nou amenzi pentru încălcarea restricțiilor, iar cea mai mare ajunge la 15.000 de lei

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet