Semne subtile ce pot indica probleme grave de sănătate

Organismul tău te poate avertiza uneori, în mod subtil, când ceva nu este în regulă. În continuare, 3 semnale de alarmă pe care nu ar trebui să le ignori, și cauzele lor cel mai probabile.

Semne subtile ce pot indica probleme grave de sănătate

Iată care sunt acele semne care pot indica faptul că e posibil să ai probleme grave de sănătate.

Respirația ta miroase ciudat, a acetonă

În cazul în care ai acest simptom, află că el poate fi un indicator al diabetului. Pe plan global, o treime din cei ce suferă de această afecțiune nu este conștientă de acest lucru, așadar e important ca atunci când observi o schimbare subită a mirosului respirației tale, să nu ignori situația, poate fi un indiciu al faptului că ai probleme grave de sănătate.

Când ai diabet, zahărul din organism nu poate fi digerat și eliminat complet, iar corpul tău începe să ardă doar din grăsimi. Acest proces utilizează componente numite ketone, din care face parte chiar acetona, care cauzează mirosul fructat, artificial al respirației. Lăsat netratat, acest simptom poate induce comă diabetică. Alte semne ale diabetului includ: oboseală, amețelile, sete și urinare frecventă, sau pur și simplu poftă continuă de dulce.

Ce poți face, pe lângă un control medical? În cazul diabetului de tip 1, care folosește injecțiile cu insulină ca tratament, lucrurile sunt simple. Când vine vorba de diabetul de tip 2, aici ar fi bine să faci niște schimbări în ceea ce privește stilul de viață: încearcă să ajungi la o greutate sănătoasă, ai grijă ca dieta ta să includă cât mai multe surse naturale de fibre și proteine și fă sport (sau mergi pe jos) cel puțin 30 de minute, de trei ori pe săptămână.

Îți crește păr pe nas sau pe bărbie

Pentru femei, acest simptom poate indica un posibil cancer ovarian, al cincelea cel mai comun tip de cancer pentru persoanele de sex feminin.

Ovarele sunt organele responsabile de producția de hormoni feminini din organism, estrogenul și progesteronul, care reglează ciclul menstrual. Atunci când ovarele tale suferă din cauza unor tumori, corpul tău nu își mai poate controla producția de hormoni masculini, androgeni. Excesul de testosteron, de exemplu, poate cauza creșterea necontrolată a pilozității faciale, numită și hirsutism, care se manifestă mai ales în zona nasului și a bărbiei.

Alte semne ale cancerului ovarian pot include: balonare excesivă, creștere în greutate în zona taliei, dureri abdominale și de colon, dificultate de a mânca, urinarea frecventă și durerea de spate.

Se recomandă, în cazul identificării acestor simptome, o examinare abdominală completă și un test cu ultrasunete, pentru a detecta posibilele abnormalități. În plus, s-a dovedit că legumele precum broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles îți pot reduce în mod considerabil riscul de cancer ovarian.

Vederea încețoșată poate indica probleme grave de sănătate

Atunci când începi să vezi totul încețoșat, parcă dublu, nu ignora acest lucru, deoarece poate constitui un simptom al atacului cerebral. Acesta are loc atunci când o arteră blocată, sau un vas sangvin spart, împiedică sângele să ajungă la creier și, anual, afectează și ucide 5 milioane de persoane la nivel global.

Chiar dacă vederea încețoșată durează câteva minute, după care încetează, ea indică o pierdere de sânge la nivelul cortexului vizual. Trebuie să consulți un medic în urma unui astfel de accident, întrucât acest mini atac cerebral este, de obicei, un precursor al atacului cerebral propriu-zis, major și cu consecințe grave.

Alte simptome includ: amețeală, senzația de amorțire, dificultate de a merge, senzația de paralizie a feței, dificultate de a vorbi coerent.

Pentru a preveni riscul de atac cerebral, studiile arată că o dietă bogată în fructe și legume deschise la culoare poate fi benefică. Încearcă ciupercile, conopidă, și piersicile albe. În plus, o doză scăzută de aspirină înainte de culcare poate preveni cheagurile de sânge.

Citește și:
6 obiceiuri zilnice care sunt la fel de dăunatoare că fumatul

Foto: Arhivă Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet