Raed Arafat anunță restricții noi pentru anumite localități. Ce măsuri se impun?

Raed Arafat anunță noi restricții care se impun în anumite localități. Vor fi carantinate cele care depășesc 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Ce măsuri sunt dispuse pentru sărbătorile religioase?

Raed Arafat anunță restricții noi pentru anumite localități. Ce măsuri se impun?

Raed Arafat anunță că întrunirea comitetelor județene pentru situații de urgență va rezulta în noi restricții, pe fondul creșterii accentuate a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus. După analizarea situației fiecărui județ în parte, vor fi anunțate și măsurile punctuale, însă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut deja declarații în privința acestora.

Astfel, Raed Arafat anunță că autoritățile nu se limitează la măsurile clasice: „purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin hotărâre de guvern şi solicităm tuturor comitetelor judeţene şi comitetului municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune.”

Raed Arafat anunță și că există posibilitatea ca operatorii economici care se abat de la regulile impuse de autorități să fie sancționați și cu suspendarea activității, și că încurajează munca de acasă, acolo unde este posibilă: „Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii. În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”

Cât despre participarea credincioșilor la procesiuni religioase, așa cum este cazul hramului Sfintei Parascheva, sărbătorit pe 14 octombrie la Iași, un eveniment care adună anual mii de oameni, Raed Arafat anunță că va fi permisă doar participarea credincioșilor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul. „Referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare.”

Citește și:
Orban anunță reintroducerea restricțiilor pentru cei care vin din străinătate

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet