Pericolele din sala de fitness

Crezi ca esti in siguranta in sala de fitness? Nu fi chiar atit de sigura. De ce sa nu fii pregatita pentru orice eventualitate?

Pericolele din sala de fitness

Acum opt ani an­trenamentul meu cu­prin­dea citeva plimbari de acasa la masina si de la parcare la birou. Pardon, mai aler­gam din dormitor in sufragerie sa raspund la telefon! Dupa atita efort nu e de mirare ca eram complet lipsita de energie ca sa mai merg la vreo sala de fitness. Cum am ajuns sa scriu despre fitness in revista ELLE?

Asa cum trebuie: pas cu pas. Primul pas l-am facut cind mi-am pierdut rabdarea cu talia mea groasa, cu lipsa de energie si cu tenul meu lipsit de stralucire. Al doi­lea pas a fost sa ma inscriu la un curs de gimnastica medica­la. (Nu ride, a fost un inceput grozav.) Dupa citeva sapta­mini de mersul piticului si al uriasului am avut curaj sa fac al treilea pas: s-o zbughesc pe usa afara.

Prima zi am facut inconjurul blocului… Acum patru ani am reusit sa alerg de la un capat la altul al Bu­cu­restiului. Si tot asa, in pas alergator, am ajuns fan al fitness-ului, angajata full-time sa scriu articole de intretinere, oferindu-ma de bunavoie pe post de cobai pentru orice curs de fitness, masaj, aparatura cosmetica sau dieta nou aparuta. In peregrinarile mele prin salile de sport am invatat citeva reguli, menite sa te transforme din incepatoarea speriata intr-o „ia uitati-va la mi­ne, numai muschi si vitamine“ a salilor de sport.

Exista o lege nescrisa a fitness-ului care spu­ne ca rezultatele depind in cea mai mare ma­sura de sala pe care-o frecventezi. Ale­ge-o exact cum ti-ai alege o pereche de pan­tofi (Doamne fereste sa cumperi o masura prea mica sau prea mare!). Trebuie sa stii cu exactitate zona din care vrei sa „cumperi“ si, mai ales, sa stii cu precizie ceea ce-ti doresti. Daca vrei un pantof de gala, mergi intr-un magazin de lux. Daca vrei ceva pentru toata ziua, e bine sa-ti faci cumparaturile cit mai aproape de casa. Gindeste-te: daca sala de gym e la patruzeci de minute de casa, chiar si Madonna si-ar gasi o scuza sa nu calce pe acolo dupa opt ore de munca. Parcarea si mijloacele de transport sint esentiale. Trebuie sa fie cit mai accesibile. Mai ales daca te antre­nezi intre opt si zece dimi­neata sau intre cinci si noua seara.

O sala de sport trebuie vizitata in mo­men­tele cele mai aglome­ra­te (lunea in jurul orei 18,30) sau la ora la care in­ten­tionezi sa te antrenezi. Atunci iti poti forma o parere despre atmosfera, muzica, vestiare, poti verifica daca ai suficient spatiu si poti hotari daca iti place. Treci in revista echipamentul, tinind cont de faptul ca fiecare aparat lucreaza o anumita grupa musculara. Ai nevoie de diversitate. In ciuda celor spuse in reclame, nu exista nici un aparat destinat in mod special femeilor. Ele sint construite spre folosinta tuturor; de la bunica la Stallone.

Pe linga aparate, sala trebuie sa dispuna de cursuri organizate de aerobic, tae-bo, karate, yoga, aquafitness, care sa-ti permita modificarea schemei de antrenament la fiecare trei luni. Daca sala are doar trei steppere, ei bine, atunci ai o problema…

Cind ai incheiat acest examen, treci la urmatorul capitol: igiena. Verifica dusurile, toaletele… totul. Asigura-te ca sint perfect curate.

Stai de vorba cu instructorii. E un lucru esential. Antrenorul personal (calificat!) nu e un lux pe care sa si-l permita doar Hollywood-ul. Chiar daca antrenamentul cu greutati nu e tocmai fizica moleculara, e important sa te instruiesti putin, altminteri nu da rezultate. O sedinta asistata de instructor e absolut necesara. (Chiar daca e vorba de cea pe care clubul trebuie sa ti-o ofere in mod gratuit!) Un instructor bun te poate face sa arati ca o vedeta, dar asigura-te ca a inteles exact care anume. Am intilnit unul care vroia cu orice pret sa ma transforme intr-un Arnold feminin.

Si nu in ultimul rind intreaba care sint conditiile de plata. Nu plati pentru lucruri pe care nu le folosesti. Afla exact ce este inclus in costul fiecarui abonament si alege-l numai pe cel care ti se potriveste. Interesea­za-te care sint formule­le de discount.

Ai deja abonamentul in buzunar. Ti-ai pregatit echi­pamentul si astepti sa treaca aceasta noap­te. De miine, adio riduri, adio piele obo­sita, adio circulatie proasta. Vei fi frumoasa si stralucitoa­re. Doar daca… Ei bine, pentru ca nici un daca sa nu-ti strice bucuria, trebuie sa-ti iei citeva masuri de precautie, in functie de sportul pe care l-ai ales:

Antrenamentul cu greu­tati: Desi cromul aparatelor e stralucitor, asta nu inseamna ca e de curatenie. Cei cu experienta in ale fitness-ului obisnuiesc sa-si aduca prosoape mari pentru a evita contactul direct cu aparatele. Altminteri risti sa iei niscaiva gripa, citiva virusi sau, cine stie, poate te alegi cu o frumusete de alergie.

Aerobic: O birfa mica dupa ora poate fi tentanta, dar nu e cea mai fericita idee sa zabovesti prea mult in haine transpirate. Impiedica glandele sudoripare si sebacee sa-si indeplineasca functiile. Spala-te imediat dupa antrenament si apoi birfeste, doar in haine curate.

Bicicleta stationara: „Nu imparti prosopul cu nimeni“ e prima regula la Equinox Gym, unde isi face antrenamentul Ma­donna. Si spala-l dupa fiecare sedinta, adaug eu. Altminteri poti face acnee pe linia fruntii. Foliculita e o alta „recompensa“ pentru acest tip de sport. E cauzata de frictiunea dintre scaun si coapse, agravata de hainele strimte, prin care pielea nu respira. Dupa fiecare antrenament fa dus folosind un sapun antibacterian si poarta haine mai largi, din bumbac.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet