Ouale si rolul lor in alimentatie

Ouale pot sau nu pot fi incluse intr-o alimentatie sanatoasa? Maresc sau nu nivelul colesterolului? Ouale sint „marul discordiei“ intre nutritionisti.

Ouale si rolul lor in alimentatie

Cind totul parea rezolvat, au aparut citeva voci care sustineau o noua extra­vaganta: „ouale sint recomandate, daca nu se maninca galbenusul.“ Dar orice extravaganta are un cost nutritiv si economic. Specialistii sint de acord ca ouale au o densitate nutritiva de excep­tie. Ceea ce se pare ca unii dintre ei nu stiu sau au uitat e faptul ca cea mai mare parte e concentrata in discredita­tul galbenus: toate vitaminele si mine­ralele solubile in apa, toate vitaminele solubile in grasimi si 45% din cantitatea de proteine.

Cu alte cuvinte (din perspectiva nutritionista) „arunci copilul imbaiat, odata cu apa din copaie“. Asadar, pentru o alimentatie sanatoasa si o economie prospera, nu aruncati galbenusul, decit daca e absolut necesar!

Sint convinsa ca toata campania de discreditare a oualor a fost facuta in numele bunelor intentii. Iar daca toate restaurantele si fast-food-urile ar fi ser­vit exclusiv meniuri fara colesterol, fara sare, fara cofeina, fara zahar, am fi trait cu toti ca unul intr-o „nirvana dietetica“ ce ne-ar fi condus catre o nesfirsita euforie nutritionala. imi pare rau, dar nu cred ca asta inseamna alimentatie sanatoasa si nici macar nu e amuzanta. (Data viitoare cind se voteaza, vreau sa ma numarati si pe mine!)

Eggcyclopedia

  • Ca sa faca un ou o gaina munceste 24-26 de ore, maninca 142 g de hrana si bea 250 ml de apa. Dupa 30 de minute o ia de la capat.
  • Un ou mare contine 75 de calorii si 5 g de grasimi.
  • Un albus tulbure e semn ca oul e proas­pat. Atunci cind gaina il produ­ce, se degaja o mare cantitate de dioxid de carbon.
  • Ouale contin cel mai potrivit ames­tec de amino acizi de care are nevoie organismul uman pentru a-si regenera propriul tesut. in plus, ouale au 30 de vitamine si minerale esentiale.
  • Ouale au o calitate proteica mai mare chiar decit laptele de mama.
  • Ouale nu contin vitamina C.
  • Galbenusul e unul din putinele alimente care contin vitamina D.
  • Ouale au un efect tonifiant asupra sistemului nervos central. Pentru unele cazuri de otraviri se recomanda albusul batut cu lapte rece.
  • Nu se recomanda consumul de oua in afectiuni ca: litiaza biliara, insuficienta hepatica, toxiinfectii alimentare.

Lioara Bradu

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet