NU, purtarea măștii de protecție NU crește riscul de intoxicație cu bioxid de carbon

Purtarea măștii de protecție a devenit un subiect de dezbatere în ultima vreme, iar taberele s-au împărțit între cei care o poartă să se protejeze pe sine și pe ceilalți, și cei care nu o poartă, numind-o ostentativ "botniță" sau acuzând faptul că le face rău.

NU, purtarea măștii de protecție NU crește riscul de intoxicație cu bioxid de carbon

Purtarea măștii de protecție a devenit unul dintre subiectele pe care oamenii se contrazic frecvent în ultima vreme, de când epidemia de coronavirus a impus această măsură în multe țări. Cei care o poartă o fac ca să se protejeze și, mai ales, să-i protejeze pe ceilalți -, iar cei care aleg să nu o poarte fie neagă, pur și simplu, existența virusului și interpretează masca drept o modalitate de control, fie acuză faptul că nu pot să respire prin ea sau, mai rău, că se intoxică cu bioxidul de carbon expirat și apoi re-inspirat.

Însă experții afirmă răspicat că nu este cazul să credem că purtarea măștii de protecție ar conduce la intoxicații cu bioxid de carbon. Nici măștile profesionale, purtate de medici și de alți membrii ai personalului medical, nu conduc la astfel de riscuri, cu atât mai puțin măștile chirurgicale sau cele textile folosite de toată lumea.

În SUA, dezbaterile pe această temă s-au întețit și după ce un șofer a leșinat în propria mașină și a pierdut controlul acesteia, în timp ce purta o mască N95 – lucru care i-a determinat pe oameni să creadă că ar exista o legătură între purtarea măștii de protecție și un risc de îngreunare a respirației sau chiar intoxicație cu CO2.

Ca răspuns la această situație, mai mulți medici din SUA au contrazis această ipoteză. Dr. Robert Glatter, specialist în medicină de urgență la Lenox Hill Hospital din New York, a afirmat că: „Nu există un risc de hipercapnie (retenție de CO2 în sânge) când masca este purtată de adulți sănătoși, fie ea o mască medicală sau una textilă, chiar și modelul N95. Moleculele de dioxid de carbon se difuzează liber prin mască, permițând un schimb normal al gazelor în timpul respirației.”

De asemenea, Darrell Spurlock Jr., directorul Leadership Center for Nursing Education Research de la Widener University, a afirmat că: „Re-inspirarea unor mici cantități de CO2 rezultată din purtarea măștii de protecție N95, care e mai strâmtă, sau a măștilor chirurgicale sau textile, nu ar trebui să îngrijoreze majoritatea vastă a oamenilor. Doza de bioxid de carbon pe care am putea să o re-inspirăm în timp ce purtăm mască este eliminată rapid și ușor de sistemele respirator și metabolic din corp. Mă îngrijorez de o mie de ori mai mult despre transmiterea virală, decât în legătură cu orice efecte negative care ar putea apărea de la purtarea măștii de protecție, conform normelor impuse de CDC.”

Dr. Robert Glatter a ținut să sublinieze și că „pentru persoanele cu apnee (oprire temporară a respirației cu retenție de aer, n.red.) sau boli respiratorii severe, care necesită oxigen, măștile pot reprezenta un risc la intrarea aerului și la schimbul de gaze, făcând respirația problematică.” Aceste persoane ar trebui să discute cu medicii curanți despre purtarea măștii de protecție. Iar Spurlock a completat că cei cu boli de plămâni, care deja au dificultăți în a menține un echilibru al nivelului de CO2, ar putea fi sensibili la anumite niveluri de bioxid de carbon: „Chiar și în aceste cazuri, nivelurile mai mari de CO2 vor stimula respirația, pentru a elimina bioxidul de carbon în sânge, în primul rând.”

Așa încât, orice fel de îngrijorări ai avea legate de purtarea măștii de protecție, discută-le cu medicul tău, dar ține minte că pentru o persoană sănătoasă aceasta nu prezintă riscuri. În schimb, are beneficii pentru noi toți.

Citește și:
Câștigătorii ELLE NEW MEDIA AWARDS 2020

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet