Mini ghid de alegere a sportului ideal

ELLE a realizat un mini-ghid de alegere a sportului ideal, in functie de persona­litatea ta si de rezultatele pe care ti le doresti.  

Mini ghid de alegere a sportului ideal

Sa te apuci de sport este usor. Si eu m-am apucat de vreo suta de ori… Si adaptez celebrele cuvinte ale lui Mark Twain despre fumat in acest context, pentru ca imi ofera impresia ca exprima fidel im­bol­dul pe care il avem cind vrem sa facem mis­care (sau sa ne lasam de fumat) dintr-un impuls de entuziasm subit, pentru ca ne-a oripilat celulita vazuta in oglinda unei cabine de proba sau pentru ca ne-am surprins iubitul sali­vind dupa posteriorul ferm al vreunei dive TV.

Dar acest tip de avint nu isi pastreaza in­ten­sitatea atita timp cit ne reflecta frustrarile si nu placerea de face miscare sau dorinta de a ne mentine sanatatea si echilibrul. De in­da­ta ce ne simtim obosite sau fara chef, uitam de oglinda sadica sau de diva si ne gasim alte lucruri mai importante de facut, iar ur­ma­toarea sedinta o aminam pe un termen inde­finit (jos palaria in fata fetelor care se tin de treaba).

Pe de alta parte, ma gindesc ca, da­ca am descoperi acel sport care ni s-ar po­trivi cu adevarat – atit cu personalitatea noastra, cit si cu nevoile specifice ale corpului nostru –, poate acesta ar reusi sa devina o prioritate si s-ar integra in stilul nostru de viata. Din fericire, nu pot sa spun ca le-am incercat pe toate, iar acest lucru imi ofera speranta ca intr-o zi se va lipi si de mine obiceiul sanatos de a face miscare in fiecare zi, asa cum ne indica CNA-ul.

Insa, pina atunci, am vorbit cu antre­norii unor activitati fizice pe cit de diferite, pe atit de atractive, care mi-au povestit despre plusurile si minusurile disciplinelor pe care le predau, si cu psihologul Mihaela Costea, pentru a incerca sa identific ce gen sport se potriveste cui. Si mai ales de ce.

Tai Chi

Ce este? „Thai Chi se traduce in limba romana prin «suprema per­fectiune» si este un sport caracterizat prin efectuarea unor miscari circulare intr-un ritm lent, in corelatie cu actul respirator. Aceste exercitii reprezinta un alfabet tehnic de lupta, astfel Tai Chi-ul devenind si o eficienta metoda de autoaparare', ne dez­valuie Mihai Ionescu Leonard, antrenor emerit de Wushu-Kungfu (arte martiale chi­nezesti) la Pescariu Sports & Spa.

De ce te-ai apuca sa il practici? Acest sport ofera imbunatatiri substantiale la nivelul mobilitatii articulare, tonifica muschii oferindu-le suplete si combate efectele ne­gative ale fumatului. Practicarea Tai Chi-ului in mod constant are efecte pozitive asupra sistemului nervos, digestiv, muscular, cardio-vascular si respirator. S-au constatat beneficii si la nivelul sistemului osos, avind rol de prevenire a osteoporozei. In plus, dureaza aproximativ o luna pentru a remarca primele rezultate.

Care sint dezavantajele: „Dezavantajul cel mai mare l-ar putea reprezenta lipsa dorintei de a intelege esenta miscarilor din Tai Chi si a corelarii acestora cu respiratia. In aceasta disciplina, practicantul trebuie sa fie open minded pentru a reusi sa obtina un efect de open body, cu care sa do­bindeasca eliberarea prin miscare si respiratie', spune Mihai Ionescu Leonard.

De ce ti-ar placea: Cu ajutorul acestui sport poti dobindi abilitati de autoaparare (ca sa nu mai ai oroare de aleile in­tu­necate), dar si o atitudine senina, care te ajuta sa faci fata cu brio solicitarilor zilnice, pentru ca fa­vo­rizeaza eliberarea stresului. „Fiecare miscare din Tai Chi este de fapt un procedeu tehnic inspirat din viata sau din natura (denumirile acestora sint foar­te sugestive: «deschide usa», «mingiierea apei», «femeia tese la razboi» sau «mi­na norilor»), iar insusirea lor corecta face apel la echilibru, coordonare si unilateralitate', completeaza antrenorul.

Parerea psihologului: Pentru ca se executa intr-un ritm lent, dar mai ales pentru ca este vorba de miscari complexe, elaborate, aproape coregrafice, Tai Chi ar putea fi de folos unei persoane cu un nivel de energie mai scazut si care valorifica armonia interioara, imbunatatirea vietii personale si comunicarea cu cei din jur. Este un sport potrivit pentru persoanele care au avut un esec profesional, relational sau orice alt eveniment care ofera sentimentul pierderii controlului.

Pilates

Ce este? Pilates este un sistem de exercitii dezvoltat de catre germanul Joseph Pilates, pentru a ajuta recuperarea persoanelor nevoite sa petreaca mult timp la pat, dar ajuns sa fie unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Aceasta tehnica a fost creata pentru a intari atit mintea, cit si corpul – Pilates credea ca cele doua elemente sint foarte strins corelate.

De ce te-ai apuca sa il practici: Pentru ca este un sport de low impact, care nu iti suprasolicita incheieturile, dar iti fortifica abdo­menul si intregul trup, construindu-ti muschi alungiti si puternici. De asemenea, iti ofera flexibilitate si iti imbunatateste postura. Vei incepe sa observi o schimbare pozitiva chiar dupa a doua sedinta.

Care sint dezavantajele: Daca ai o conditie fizica atletica sau iti place mai degraba sa transpiri si sa te agiti la sala, este posibil sa gasesti acest sport plictisitor. De asemenea, daca slabitul rapid este obiectivul tau principal, iti sint recomandate mai degraba sporturile cardio.

De ce ti-ar placea: „Pilates este un sport de care se poate apuca oricine, indiferent de conditia sa fizica, pentru ca nu streseaza corpul in nici un mod. Astfel, nu este intimidant pentru persoanele sedentare care vor sa isi schimbe stilul de viata, sau pentru femeile care vor sa se refaca fizic dupa nastere sau dupa un accident. Alt motiv pentru care ti-ar placea Pilates este ca te ajuta sa-ti coordonezi corpul cu mintea si sa inveti tehnici de respiratie si meditatie', spune Gizem Cordan Deletioglu, instructor la Shape Art Pilates Studio.

Parerea psihologului: Pilates este o activitate fizica extrem de eficienta, in ideea in care poti obtine beneficii ma­xi­me cu un minimum de efort. E un sport al per­soa­nelor prag­matice, insa cu un nivel de energie sca­zut sau cel mult mediu. Totusi, chiar da­ca pare usor, nu este chiar asa pentru ca necesita multa tenacitate si rab­da­re pentru a face fata exercitiilor, dar partea buna este ca rezultatele sint promp­te. Cred ca e cel mai potrivit sport pentru persoanele care lucrea­za in domeniul fi­nan­ciar-bancar.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet