Mâncărurile care dau dependență și cum te poți opri din a le consuma

Da, poate nu te așteptai la asta, dar există o serie de mâncăruri care se comportă precum niște droguri, în sensul că dau dependență.

Mâncărurile care dau dependență și cum te poți opri din a le consuma

Nu ți se pare, chiar există o serie de mâncăruri care dau dependență: atunci când începi să mănânci, corpul tău îți cere din ce în ce mai mult și ai senzația că nu te mai poți opri. Totodată, dacă nu ai mai consumat de mult, pofta nu mai există. Ți s-a întâmplat vreodată? Ei bine, mâncărurile care dau dependență au fost fabricate printr-o combinație atentă între carbohidrați procesați cum ar fi zahărul alb sau făină și între o cantitate mare de grăsime – acestea păcălesc creierul să își dorească mai mult.

Așadar, iată o listă cu mâncărurile care dau dependență, dar și câteva sfaturi care să te ajute să nu le mai consumi, fie deloc, fie în cantități mari.

Pizza

Cu cât este mai procesată, cu atât este mai dăunătoare. Dacă adori pizza (ca noi toate, de altfel) ce poți face este să o prepari în casă, cu ingrediente neprocesate și să adaugi doar foarte puțin cașcaval (sau mozarella). Caută diverse rețete sănătoase de pizza și joacă-te cu ingredientele, mixându-le până când obții varianta perfectă pentru gustul tău.

Ciocolată

Cu cât conține mai mult zahăr, cu atât este mai dăunătoare. De aceea, o variantă bună ar fi să te îndrepți către ciocolata neagră, care conține mai puțin zahăr decât cea cu lapte sau albă. De asemenea, ciocolata cu lapte conține și foarte multă grăsime. Poate nu te vei obișnui cu gustul amărui al ciocolatei negre, însă papilele tale gustative se vor adapta!

Chipsurile

Nu vine deloc ca o surpriză faptul că chipsurile (împreună cu celelalte snacks-uri sărate pe care le găsești în comerț) provoacă dependență, pentru că toate aceste alimente sunt procesate foarte mult. Iar pentru că sunt foarte ușoare (nu conțin nimic nutritiv) nu te vei simți niciodată sătulă și vei continua să mănânci.

Înghețata

Dacă ești o mare iubitoare de înghețată, află că și aceasta provoacă dependență și nu este deloc sănătoasă. Ar fi mai bine să cumperi porții mici, decât casolete mari de înghețată, dar, de fapt, cel mai bun lucru pe care ai putea să îl faci este să nu cumperi deloc. În acest fel, dacă vei avea poftă de înghețată, va trebui să te îmbraci și să mergi la magazin pentru a-ți cumpăra de acolo.

Tortul

Tortul, de orice fel ar fi el, mai ales dacă este cumpărat din comerț, îți va da întotdeauna dependență și îți vei dori mereu să mănânci mai mult. În acest caz, nu prea ai ce să faci, decât să eviți ocaziile în care vei fi pusă în situația de a mânca tort. Bineînțeles, asta nu înseamnă să refuzi pe cineva de ziua lui, însă limitează-ți porțiile.

Citește și:
Sunt hormonii cauza faptului că iei în greutate? Așa poți afla!

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet