Înscrierile în etapa a treia a campaniei de vaccinare: când încep și care este procedura?

Înscrierile în etapa a treia a campaniei de vaccinare, destinate populației generale, vor funcționa ca o listă de așteptare în baza căreia oamenii își vor primi dozele de vaccin.

Înscrierile în etapa a treia a campaniei de vaccinare: când încep și care este procedura?

Înscrierile în etapa a treia a campaniei naționale de vaccinare, a anunțat medicul militarul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, vor începe din data de 15 martie. Programările se vor face, astfel, odată cu deschiderea unei liste de așteptare pentru cei care își doresc să se vaccineze. Medicul a explicat pentru postul de televiziune Digi24 cum va funcționa programarea.

Așadar, înscrierile în etapa a treia, destinată populației generale, vor debuta pe 15 martie, atunci când fiecare persoană se va putea programa, optând pentru un centru anume de vaccinare, și vizualizând numărul de persoane care se află înscrise înaintea sa, estimând astfel și momentul la care va putea primi vaccinul.

„Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze, să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate. De ce am amânat această operaţionalizare a listei de aşteptare? Pentru că ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a specificat, totodată, că înscrierile în etapa a treia a campaniei naționale de vaccinare au așteptat lista tuturor centrelor, astfel încât fiecare persoană care își dorește să se vaccineze să aibă la dispoziție informațiile complete despre centrele care vor funcționa în etapa a treia. „Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune practic în activitate aceste centre, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze. Or, din acest punct de vedere, cred că din 15 martie această listă va fi disponibilă şi fiecare persoană care va dori să se vaccineze o poate accesa înscriindu-se pe această listă”, a explicat medicul.

Cum vor funcționa înscrierile în etapa a treia de vaccinare?

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat și cum vor funcționa aceste înscrieri, pe principiul unei liste de așteptare. Astfel, spre deosebire de primele etape, când fiecare persoană își alegea direct data și centrul unde urma să se vaccineze împotriva coronavirusului, în funcție de locurile disponibile, de data aceasta programările efective vor fi făcute în baza unei liste de așteptare.

„Trebuie să ţinem cont de un aspect. După ce va deveni disponibilă această listă de aşteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de aşteptare. Practic nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber, pentru că platforma va avea această primă opţiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de aşteptare. Se aşteaptă 24 de ore pentru confirmarea programării din partea persoanelor notificate şi abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalţi”, a explicat Gheorghiță.

Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Schimbări importante pentru românii care se întorc din țările din „zona galbenă': carantină și test PCR obligatoriu la îmbarcarea în avion

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet