Ești îngrijorată, dormi puțin, te trezești des noaptea? Partenerul tău de cuplu poate funcționa ca un somnifer natural

Te-ai gândit vreodată că iubitul sau soțul poate fi pentru tine un veritabil somnifer natural? Lucru extrem de util dacă ai probleme cu somnul, mai ales acum când pandemia de coronavirus te face să fii mereu îngrijorată.

Ești îngrijorată, dormi puțin, te trezești des noaptea? Partenerul tău de cuplu poate funcționa ca un somnifer natural

Când spui somnifer natural, cel mai probabil te gândești la plante care induc relaxarea și somnul. Da, natura a avut grijă să ne ofere de la antibiotice naturale (usturoi, ulei de oregano, echinaceea, mierea de Manuka), la somnifere (lavandă, passiflora) sau chiar excitante (iarba țapului, ginseng, yohimbina, muira puama). Însă vindecarea insomniei tale, spun cercetătorii, vine de la partenerul de viață.

Ce efecte are insomnia


Poate prima dată observi că ți s-a schimbat starea de spirit. Ești mai irascibilă, greu de mulțumit, anxioasă. Memoria îți joacă feste, te concentrezi cu dificultate. Atenția îți este distrasă foarte ușor. Somnul este esențial și nu degeaba am fost proiectați să dormim o treime din viață. Nu e timp pierdut în lumea onirică, ci un restart pe care organismul și-l dă prin odihnă. Întrucât în momentul somnului nocturn se realizează regenerarea celulară. Prin urmare, pe termen lung, tulburările de somn nu dau numai anxietate, depresie. Ci cresc riscul apariției de boli de inimă, accident vascular cerebral, astm, diabet, dereglări hormonale.

Îți alegi partenerul după miros

Ai văzut în diverse filme scene când după o despărțire ea plângea fără oprire, și în final adormea cu un tricou de-al lui în brațe. Ți s-a întâmplat și ție asta? Partenerul de cuplu a fost plecat din oraș și i-ai simți mirosul pe pernă sau pe așternuturi? Oamenii de știință spun că tocmai mirosul iubitului tău are efect calmant și te ajută să dormi mai bine. În mod cert nu ai putea să formezi un cuplu cu cineva al cărui miros să nu fie plăcut pentru tine.

Dar alegerea inconștientă a partenerului după miros are legătură cu supraviețuirea speciei. Mai precis conceperea de copii care au un sistem imunitar puternic. Cu cât ai gene mai variate, cu atât ești mai avantajat în lupta împotriva bolilor. Prin urmare feromonii te ajută să intri în relație tocmai cu cineva care are gene diferite de alte tale, dar e compatibil genetic cu tine, și împreună să concepeți un copil cu genom complex.

Cum devine partenerul de cuplu un somnifer natural

Dacă mirosul ajută la selecția partenerilor, cum devine el liniștitor și induce somnul? Aici intră în scenă psihologia și nevoile emoționale. Un studiu realizat în Canada, la Universitatea din Columbia Britanică, și citat de Psychology Today, demonstrează că mirosul bărbatului iubit îmbunătățește somnul și îi crește durata cu 9 minute/ noapte, adică peste o oră pe săptămână și 52 de ore pe an. Iar efectul calmant al mirosului partenerului este semnificativ mai crescut pentru femei decât pentru bărbați.

Responsabilă ar fi diferența de sex rol sau fișa postului pentru rolul de femeie și bărbat. Nevoia emoțională de securitate o avem cu toții. Însă când spui bărbat te gândești la masculinitate, putere, dominanță, protecție, implicit securitate. De asemenea, este cunoscut faptul că mirosul este un puternic activator al amintirilor. Iar mirosul partenerului te poate transpune mental în momente frumoase din trecut care te relaxează, scad anxietatea și facilitează instalarea somnului care are inclusiv o calitate mai bună.

Citește și:
Ești o fire calmă? 5 situații actuale care te fac să ai o criză de furie

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet