Cealalta fata a detoxifierii

Afirmandu-se in topul tendintelor de sezon, detoxifierea este un trend care nu trebuie adoptat dupa ureche. Ca face bine am auzit, dar ce masuri sa luam pentru a ne asigura ca nu face si rau? ELLE investigheaza.

Cealalta fata a detoxifierii

Slabesti 30 de kilogra­me in 15 zile. Detalii gasesti pe blog-ul Ma­riei, Mar­thei sau Agripinei. Pa­cat ca nu-si face cineva un site cu denumirea „minciuna-are-pi­cioa­­re-scur­­te-si-prostia-o-limita-a-bunului- simt.ro'. Dar, de vreme ce tot suntem la subiectul „Cum sa aratam mai bine in cativa pasi simpli' (si Doamne fereste sa fie pe banda de alergat sau pe alei­le din parc!), pentru cine-i interesata care-i secretul Marthei, Mariei si Agri­pinei, voi face o dezvaluire demna de OTV: Photoshop-ul! Insa imbracata in hainele unei detoxifieri, oferta celor 30 de kilograme in 15 zile parca incepe sa sune mai bine. Aproape as putea crede ca-i adevarat, daca ma gan­desc la cafeaua solubila pe care o beau zilnic (cea na­turala nici nu-mi mai place, in asemenea hal mi s-a per­vertit gustul!), daca ma gandesc la cheeseburger-ul in­­fu­lecat ieri la volan sau la pizza comandata azi cu fetele la birou. Ei, sarbatoream si noi ceva, iar asta nu se in­tampla decat… de cateva ori pe luna. Dar deseara pro­mit sa trec pe la piata, ca maine sa sarbatorim cu salata!

Mitul detoxifierii atotvindecatoare

Si pentru ca in viata fie­carui om vine un moment cand trebuie sa-si „spele pa­catele' comise de-a lungul atator extra-topping-uri solicitate, m-am bucurat sa pri­mesc la birou un kit de de­­to­xifiere, constand intr-un sirop special si un manual de instructiuni. Am zis ca-i un semn si ma apuc. Doar ca entuziasmul mi-a pierit brusc si m-a luat cu fiori pe sira spinarii cand am citit ca 14 zile n-am voie sa mananc nimic. Nici macar noaptea! Re­gu­la era: doar alimente lichide, iar recompensa de la fi­na­lul programului, 10 kilograme mai putin, o aparitie pe care deja mi-o imaginam la malul marii, si o sanatate de tun pe interior! Insa, ca orice superoferta, trebuie intotdeauna verificata de doua ori, dat fiind ca te poti trezi la casa ca platesti mai mult decat scria pe raft.

Asa ca l-am intrebat direct pe prof. dr. Mihai Voiculescu, medic primar medicina interna: „Cat e de necesara detoxifierea organis­mului si cat e prostie?'. „Detoxifierea ficatului este absolut necesara', mi-a spus. „Ficatul este uzina noastra chimica, unde se pro­ceseaza tot ceea ce primim pe ca­­l­e digestiva sau intravenoasa. Ni­mic nu ocoleste ficatul, care e expus unor agresiuni chimice extraordinare. Din acest motiv, ficatul si are capacitatea de regenerare. Nici o celula nu rezista pentru tot restul vietii unei astfel de agresiuni chimice. Asa se face ca trebuie sa avem grija sa nu abuzam de produsi toxici, ca depasim capacitatea de autoprotectie, iar ori de cate ori putem sa-l ajutam cu antioxidanti si alte protectoare hepatice, e bine sa o facem.'

In ceea ce priveste aceste cu­re extreme, posturi prelungite sau programe facute dupa retete din vecini, prof. Voi­culescu insista pe faptul ca ele trebuie aplicate la indicatia si sub supravegherea unui medic: „Nu toate persoanele pot trece cu bine printr-un astfel de post. E de cautat daca individul nu are vreo boala hepatica la vedere sau ascunsa ori vreo afectiune renala, astfel incat un asemenea post sa ii dauneze' Nici atunci cand vorbim despre un adult sanatos, prof. Voi­culescu nu recomanda cure agresive si „heirupiste'. Mi-a explicat ca cel mai mare pericol al acestor obiceiuri la moda nu este programul de detoxifiere propriu-zisa, ci revenirea la alimentatia anterioara. Daca trecerea nu se fa­ce progresiv, cu alimentele uzuale introduse treptat in dieta, impactul asupra stomacului, ficatului si pancreasului poate fi atat de mare, incat sa fie perceput ca un soc, iar organele respective sa cedeze.

„Cred ca aces­te cure bazate exclusiv pe alimente lichide ii ajuta strict pe cei care au facut din aceasta un comert. Pe pacienti nu-i ajuta, iar la subiectii aparent sanatosi, exista pericolul de a le declansa anumite boli de care nu aveau cunostinta pana atunci.' Multumesc, m-am lamurit. Trebuie sa-mi abandonez ambitiile de recorduri la slabit cu scuze bune si sa ma apuc de mers mai des la piata. Deto­xi­fie­rea e o greseala doar da­ca e facuta dupa ureche, Internet sau recoman­da­rile prietenilor. Dar asta nu inseamna ca, de acum inainte, o sa umblu grasa, intoxicata si cu constiinta impacata!

Detoxifierea dauneaza grav sanatatii?

Cineva imi spunea de curand ca s-a lasat de fumat, fiindca dauneaza grav sanatatii, si ca, in curand, se va lasa si de citit, fiindca despre orice citeste dauneaza grav, la randul sau, sanatatii. Cred si eu ca omul s-a sa­turat. Insa in speranta ca se va lasa de citit abia dupa lectura acestui articol, mentionez si efectele negative ale unei detoxifieri facute incorect: declansarea anumitor boli autoimune, digestive sau renale, amanarea diagnosticarii corecte a unei afectiuni si ingrasatul. „In cazul in care nu este recomandata de un specialist si se bazeaza pe consumul unor alimente netolerate, deto­xi­fierea poate avea efecte negative, mai ales daca este de lunga durata', spune nutritionistul dr. Maria Florea.

Poate sa apara sindromul de malnu­tritie, prin deficite de vitamine, mine­rale, aminoacizi etc. Acest sindrom favorizeaza aparitia unor boli infectioase oportuniste sau boli hematologice sau chiar neoplasme.' Si ne mai cearta pe toate cele care ne gandim doar la beneficiul pe termen scurt si nu la efectele pe termen lung. Sa ti le amintesc? Aport scazut de minerale si vitamine, de aminoacizi, glucide sau lipide. „Toate au un rol bine determinat in orga­nism. Evident ca este importanta si perioada de deto­xifiere, dar cel mai important lucru este sa preintampini necesitatea aplicarii unei astfel de me­tode radicale.

In cazul anumitor boli, situatia este diferita. De exemplu, in constipatia cronica, in care organismul acumuleaza diferiti produsi toxici prin lipsa unui tranzit intestinal co­respunzator, se aplica o dieta bazata pe multe fibre vegetale, produse lactate fermentate, foarte multe lichide. Alteori, se administreaza chiar unele tratamen­te medicamentoase (in functie de caz), iar prin eli­minarea substantelor nocive acumulate, se constata si scaderea in greutate cu ca­te­va kilograme. Este foarte importanta prezenta tranzitului intestinal regulat fara aplicarea unor metode dras­tice, iar acest dezide­rat se obtine printr-o dieta echilibrata.' Imediat am ple­cat cu gandul la apa­ra­tele de hidrocolonoterapie, la documen­tarele de pe Discovery si clismele facute celebre la televizor. Aceste metode sunt indicate in anumite conditii sau doar in contextul esuarii celorlalte metode de induce­re a purgatiei, spune dr. Florea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet