Care este părerea lui Raed Arafat despre pașapoartele imunologice

Deși mai multe state din Uniunea Europeană iau în calcul introducerea unor pașapoarte imunologice, Raed Arafat declară ca acestea nu sunt decât niște „false speranțe”.

Care este părerea lui Raed Arafat despre pașapoartele imunologice

Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus. În acest context, oficialii mai multor state din Uniunea Europeană încearcă să elaboreze un plan pentru a gestiona această criză. Unele dintre măsurile propuse au fost introducerea aşa-numitelor „paşapoarte Covid-19”, dar și deschiderea unor coridoare speciale pentru călătorii. Grecia și Croația sunt primele țări care iau în calcul posibilitatea introducerii acestor pașapoarte de sănătate, care pot stabili dacă o persoană este sau nu infectată cu noul coronavirus.

Însă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu este convins că o astfel de strategie este potrivită. „Testarea, dacă îți iese negativă și este fals negativă, îți dă un simț de siguranță maximă, care nu este corect. Ca și pașapoartele astea imunologice. Vine, îți spune: fă testul și vino la turism. Păi, faci testul astăzi, te duci și stai 14 zile undeva în concediu și tu a treia zi este contagios și ești asimptomatic și ai răspândit-o peste tot. Nu astea sunt modalitățile de prevenire”, declara acesta într-un interviu acordat pentru Digi24.

De asemenea, în acest context, mulți antreprenori au vorbit despre achiziționarea de teste, pentru a verifica dacă angajații lor sunt infectați cu noul coranvirus.  Însă, Raed Arafat  nu le recomandă cumpărarea testelor rapide care depistează anticorpi. Secretarul de stat spune că nu acesta a fost scopul lor. Aceste teste au fost concepute pentru a avea o viziune mai clară asupra numărului de oameni care s-au imunizat.

Un alt lucru pe care îl subliniază Arafat este nevoia de a ne concentra în continuare asupra prevenției, nu pe „falsele speranțe că dacă testul e negativ înseamnă că e bine și stăm împreună cu toții. Măsurile de prevenire sunt mult mai importante', afirmă Secretarul de stat.

În cadrul aceluiași interviu, Arafat mai spune și că ridicarea restricțiilor se va face parțial și treptat.  Iar că decizia finală, dacă ne vom bucura de o perioadă de relaxare sau nu, se va lua cu câteva zile înainte de 15 mai, pe baza datelor epidemiologice care vor fi valabile atunci.

Citește și:
Se deschid după 15 mai frizeriile, saloanele, cabinetele stomatologice și parcurile? Ce spun autoritățile

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet