Se deschid după 15 mai frizeriile, saloanele, cabinetele stomatologice și parcurile? Ce spun autoritățile

Odată cu încetarea stării de urgență din 15 mai, autoritățile iau în calcul care sunt măsurile de relaxare a restricțiilor luate până acum de autorități.

Se deschid după 15 mai frizeriile, saloanele, cabinetele stomatologice și parcurile? Ce spun autoritățile

După 15 mai, România va ieși din starea de urgență și va intra într-o perioadă de relaxare în ceea ce privește restricțiile pentru reducerea răspândirii noului coronavirus. Măsurile vor fi luate gradual, iar în acest moment nu știm exact la ce să ne așteptăm. Președintele Klaus Iohannis a declarat însă la conferința de presă de marți că până săptămâna viitoare va stabili împreună cu Guvernul care vor fi libertățile și restricțiile noastre de după 15 mai.

Conform unor surse politice citate de Digi24, premierul Ludovic Orban a vorbit cu liderii PNL despre măsurile pe care le Guvernul le are în vedere. În afară de ridicarea restricțiilor de circulație în afara locuinței, după data de 15 este posibil să se deschidă frizeriile și saloanele, cabinetele stomatologice, parcurile și spațiile comerciale care au intrare din stradă, astfel încât să se evite aglomerarea în interior. Pentru că măsurile de distanțare socială ar fi greu de aplicat în aceste locuri, mallurile și restaurantele vor rămâne închise.

După cum a declarat secretarul de stat Raed Arafat: „Ai nevoie de măsuri speciale pentru frizerii, pentru cosmetică. Nu poți nelimitat să le ții închise, trebuie să-și reia activitatea, dar sub o formă nouă. Posibil că nu vor avea zonă de așteptare, trebuie să te programezi, te duci direct la programare, știi că ești așteptat. Ai întârziat, vine altul în locul tău, nu stai și aștepți acolo. Te duci și te plimbi pe stradă o jumătate de oră și te întorci, nu stai acolo. Zona de așteptare va deveni una sensibilă, va trebui să nu mai existe temporar.”

Premierul a mai spus în ședința Biroului Executiv al PNL că relaxarea restricțiilor de până acum nu este stabilită, pentru că totul depinde de care va fi contextul epidemiologic la jumătatea lunii mai. De asemenea, restricțiile nu vor fi ridicate în zonele unde a fost impusă carantina, cum ar fi Suceava și localitățile învecinate. Carantina va fi ridicată doar în momentul în care specialiștii vor observa că răspândirea pandemiei a fost limitată în acele zone. Se pare și că autoritățile nu iau în calcul în acest moment relaxarea măsurilor pentru persoanele de peste 65 de ani, care și după data de 15 ani vor avea probabil aceleași intervale de acum în care pot părăsi domiciliul.

Citește și:
Raed Arafat: „Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai'

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video