Raed Arafat: „Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre ce presupun măsurile de relaxare a restricțiilor ce ar intra în vigoare de la 15 mai și la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare.

Raed Arafat: „Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 22 aprilie că, după data de 15 mai restricțiile de circulație vor fi ridicate, însă, în spațiile publice închise și în transportul în comun, românii vor fi nevoiți să poarte mască de protecție.

Deși cafenelele, restaurantele și mall-urile vor rămâne închise după 15 mai, saloanele de înfrumusețare își vor putea deschide porțile pentru clienți, doar dacă se vor respecta anumite reguli stricte.

Ai nevoie de măsuri speciale pentru frizerii, pentru cosmetică. Nu poți nelimitat să le ții închise, trebuie să-și reia activitatea, dar sub o formă nouă. Posibil că nu vor avea zonă de așteptare, trebuie să te programezi, te duci direct la programare, știi că ești așteptat. Ai întârziat, vine altul în locul tău, nu stai și aștepți acolo. Te duci și te plimbi pe stradă o jumătate de oră și te întorci, nu stai acolo. Zona de așteptare va deveni una sensibilă, va trebui să nu mai existe temporar. Trebuie să se înțeleagă că ne gândim cu colegii specialiști la acest domeniu, la măsuri punctuale, pe diferite domenii, care trebuie să fie luate ca măsuri compensatorii la măsurile de relaxare”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

În schimb, dacă situația se înrăutățește până la data anunțată Președintele Klaus Iohannis, s-ar putea ca relaxarea restricțiilor să nu mai aibă loc la 15 mai, a avertizat, luni seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că pe 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate, pe care nu trebuie să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de respectarea măsurilor care sunt impuse în perioada asta. Mai avem aproximativ două săptămâni și către sfârșitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situația, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înțeleagă. Acest lucru e foarte greu de făcut și dacă acum începem să dăm măsuri clare care vor fi luate, că sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili. Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua”, a spus, la Antena 3, Raed Arafat, citat de Mediafax.

„Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”, a avertizat șeful DSU.

„Noi insistăm să se respecte toate regulile. Dacă vedem că situația merge altfel decât sperăm, poate că măsurile pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm. Trecem printr-o perioadă dificilă, dar mai avem de răbdat două săptămâni. Dacă astea le răbdăm și vedem în data de 15 că situația e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toți că pot începe măsurile de relaxare graduală, cu măsurarea impactului între măsurile respective și luând măsurile cele mai puțin riscante la început și, încet-încet, creștem gama măsurilor de relaxare. Dacă începem înainte de 15 și ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic și brusc ne trezim într-o săptămână – două că avem deja mii de cazuri, că avem sute de cazuri în Terapie Intensivă și ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău”, a explicat Arafat.

Citește și:
Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat o nouă Ordonanță Militară. Care sunt noile măsuri

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle