OFICIAL: Când începe a doua etapă a campaniei de vaccinare și care sunt persoanele vizate?

Prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului a debutat pe 27 decembrie, iar acum medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, a anunțat-o și pe cea de-a doua. Cine sunt cei care vor beneficia de vaccin?

OFICIAL: Când începe a doua etapă a campaniei de vaccinare și care sunt persoanele vizate?

Prima etapă a campaniei de vaccinare a debutat la nivelul Uniunii Europene pe 27 decembrie, atunci când a demarat și în România, vizând momentan personalul sanitar. Acum, medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat deja startul celei de-a doua etape, care va viza persoanele vârstnice și pe cei care suferă de boli cronice, indiferent de vârsta lor, considerați populație la risc.

Gheorghiță este președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Aceasta a susținut o conferință de presă prin intermediul căreia a anunțat că a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului va demara pe data de 15 ianuarie. Acesta a precizat și că cea de-a treia etapă, care vizează populația generală, va începe în luna aprilie.

În cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, plănuită să înceapă peste câteva zile, sunt eligibili 4 milioane de români.

„Estimăm că a doua etapă a vaccinării poate să înceapă după data de 15 ianuarie. A doua etapă va începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale – aproximativ 40.000 de persoane internate. Vaccinarea personalului se va face prin echipe mobile”, a precizat Valeriu Gheorghiță. „Am dispus să se înceapă încă de acum obținerea consimțământului informat, inclusiv de la aparținători. Vorbim în a doua etapă de un total de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și bolnavi cronici.”

Acesta s-a referit la începutul lunii aprilie ca un termen realist pentru cea de-a treia etapă. „Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul pentru începerea cele de-a treia etape. Acest lucru depinde și de ritmul de livrare al dozelor de vaccin, nu doar de ritmul de vaccinare”.

Totodată, specialistul a spus și că se așteaptă ca în luna ianuarie România să primească aproximativ 600.000 de doze de vaccin, în tranșe săptămânale. În România au fost irosite, de la debutul vaccinării, 87 de doze de vaccin. În această primă etapă a campaniei de vaccinare, care a început de luni în întreaga țară, medicul se așteaptă la un număr de 20 de mii de vaccinări zilnice.

Citește și:
Simona Halep anunță că vrea să se vaccineze anti-COVID

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet