Mesajul lui Raed Arafat pentru românii care refuză vaccinarea

Românii refuză vaccinarea în număr mare, arată cele mai recente sondaje. Șeful DSU Raed Arafat are un mesaj pentru aceștia și e convins că mulți dintre cei reticenți vor ajunge să se vaccineze.

Mesajul lui Raed Arafat pentru românii care refuză vaccinarea

Mulți români refuză vaccinarea și jumătate sunt sceptici în fața campaniei de vaccinare desfășurată de autorități, a arătat un sondaj ale cărui rezultate au fost făcute publice la finalul lunii decembrie. Invitat la B1 TV, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost întrebat despre acest fenomen.

Principalul mesaj transmis de Arafat celor care refuză vaccinarea a fost: „Le transmit că eu o să mă vaccinez. Oricum, și vaccinul de gripă sezonieră îl fac anual. Asta înseamnă că pentru mine, ca persoană, acest lucru este bun”.

Arafat nu s-a arătat surprins de scepticismul celor care refuză vaccinarea: „Mulți își vor schimba părerea, vor vedea că se face în toată lumea, că se vaccinează și persoane extrem de importante. Mulți care spun că au dubii vor merge spre vaccinare. E clar că unii mai au întrebări, se va încerca răspuns la aceste întrebări, comitetul de vaccinare lucrează la acest aspect”, a mai declarat Arafat. „Este bine pentru sănătatea lor și pentru a se proteja pe ei și pe cei din jurul lor. Când îmi vine rândul, mă voi vaccina public, sfatul meu este să nu asculte manipulările, să se gândească la interesul lor și cel al familiilor lor”.

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului a debutat în România, la fel ca în întreaga Uniune Europeană, pe 27 decembrie, iar de atunci au fost vaccinați doar membri ai personalului medical. Șeful DSU a mai declarat că a avut loc o consultare cu specialiștii israelieni cu privire la campania pe care o derulează aceștia – în acest moment, Israelul a trecut de un milion de vaccinări într-o perioadă foarte scurtă, devenind un model pentru alte țări din acest punct de vedere. Arafat a declarat că „și la ei au fost reticenți, dar exemplul celor care recomandă vaccinarea, să se vaccineze în fața lor, ajută”.

Dincolo de subiectul celor care refuză vaccinarea, Raed Arafat a avertizat că se așteaptă ca numărul noilor cazuri de infectare cu coronavirus să crească în următoarea perioadă, ca o consecință a nerespectării măsurilor de protecție de sărbători. „Va fi o creștere probabil a numărului cazurilor. Depinde cât de controlabilă va fi. O mare parte din populației a respectat recomandările, dar este și o parte din populație care nu a respectat recomandările, dovadă și amenzile date de Poliție. Este posibil să începem să vedem o creștere în următoarele 10-15 zile. Sper să controlăm această creștere, pentru că indicatorii arată că presiunea pe sistemul sanitar a scăzut comparativ cu acum 2-3 săptămâni. Eu sper să o menținem așa”.

Specialistul a mai vorbit și despre faptul că cei care refuză vaccinarea nu vor fi restricționați în întreprinderea de călătorii, de exemplu. „E posibil să fie unele întruniri internaționale care să spună ‘poți să vii dacă ești vaccinat’. În România noi am zis că nu vom aplică astfel de discriminări și nu vom aplică astfel de reguli”.

Citește și:
Noua mutație a coronavirusului, VUI-202012/01: tot ce trebuie să știi

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet