Loredana, despre colaborarea cu Florin Salam și alți cântăreți de manele: „Nu regret deloc”

Loredana a devenit subiect de controversă după colaborarea cu Florin Salam, Vali Vijelie, Jean de la Craiova și alți cântăreți de manele. Acum, artista face primele declarații despre piesă.

Loredana, despre colaborarea cu Florin Salam și alți cântăreți de manele: „Nu regret deloc”

Colaborarea cu Florin Salam, Costi Ioniță, Jador, Culiță Sterp, Baboiash, Nicu Paleru, Ștefan de la Bărbulești, Adi de la Vâlcea, Jean de la Craiova și Vali Vijelie i-a adus Loredanei, pe lângă un loc fruntaș în trending pe YouTube (cu peste 5 milioane de vizualizări în nici o săptămână de la lansare), și multiple critici din partea fanilor, dar și a publicului general, scandalizat de faptul că artista a îndrăznit să cânte manele, un gen considerat în România, din varii motive, drept de neabordat pentru o anumită categorie de artiști (dar și de posturile de radio mainstream, care evită complet acest gen).

Reacția publicului la colaborarea cu Florin Salam și ceilalți a ajutat, în fapt, la promovarea piesei și la succesul ei, însă nu e de ignorat faptul că mare parte a controversei este motivată de rasism și de misoginie. Pe de o parte, vedem încă o dată același tip de condamnare din partea unor auto-intitulate elite, scandalizate la fel ca în cazul interpretării de manele pe scena Teatrului Național, în urmă cu doi ani, la decernarea premiilor Gopo, sau ca atunci când un rapper din Estonia a pus manele la Electric Castle, în 2017. Pe de altă parte, există și celălalt motiv – faptul că una dintre cele mai proeminente artiste ale României din ultimele trei decenii, o femeie care a făcut performanță pe scenă și care a reușit să rămână relevantă pentru public atâta vreme, și-a asumat încă o dată o mișcare surprinzătoare, despre care știa din capul locului că va fi intens dezbătută.

De la aluziile că Loredana a rămas fără bani și s-a apucat de cântat manele în disperare de cauză, la jignirile la adresa aspectului ei fizic și până la jalea generală față de cultura înaltă a țării, pare-se îngropată de o manea (nu de finanțarea deficitară, de producțiile inutile, de lipsa de interes a unei părți mari a publicului, până la urmă), mii de comentarii au deplâns asocierea Loredanei cu acești cântăreți. Colaborarea cu Florin Salam & co. a fost caracterizată în mii de comentarii drept muzică proastă, dar, dintre opiniile circulate pe Internet în ultimele zile, tot rasismul a fost cel care și-a ițit capul cel mai des. Până la urmă, chiar și o artistă prolifică, cum este Loredana, poate să aibă în repertoriu piese proaste, și nimeni nu s-a scandalizat în cazul lor, ci au fost mai degrabă ignorate cu grație. Asocierea ei cu un anumit gen muzical a stârnit dezbatere, iar faptul că este vorba despre un gen cântat mai ales de comunitatea romă e relevant aici.

Prezentă în emisiunea „Sinteza Zilei”, Loredana a povestit pentru prima dată public despre colaborarea cu Florin Salam, Vali Vijelie și toți ceilalți cântăreți. „În pomul lăudat toată lumea aruncă cu pietre. E un moment istoric în muzica românească și pentru mine, de ce nu.”, a spus ea, referindu-se în continuare și la susținătorii piesei. „Mă simt blagoslovită. Și această dragoste și susținere pe mine mă hrănește cel mai mult și îmi dă aripi. Mă face să fiu fericită. Ca să fiu sinceră nu m-a deranjat nimic (…) încerc să fiu echidistantă, să mă păstrez la mijloc și să nu îmi consum energie cu lucruri care, cumva, sunt firești să se întâmple. Întotdeauna, când e un plus, vine și un minus.”

De altfel, Loredana a negat că piesa Fericire/Bună dimineața ar fi realmente o manea. „Dacă ascultați ritmul, nu este nici raggaeton, nici manea. Este happy tone. Noul gen, noul trend. Noi l-am inventat. (…) Când e ceva care iese din tipare, care poate șoca anumite spirite puritane, sau care cred că muzica pe care o ascultă ei e superioară, nu am cum să mă supăr. Oamenii se obișnuiesc până la urmă.”

Cântăreața a vorbit și despre faptul că reacția la colaborarea cu Florin Salam și ceilalți artiști este motivată de rasism. „Aici e o problema și de rasism. Sunt convinsă. E o mare parte a problemei. Unii nu pot să înghită lucrul asta. Dar foate mulți nu au de unde să știe că eu de foarte mult timp fac asta.” Ce este drept, Loredana a abordat de-a lungul timpului multiple genuri muzicale și a lansat piese lăutărești, provenite din tradiția romă, în propria interpretare, colaborând inclusiv cu Cornelia Catanga sau Nelu Ploieșteanu, doi dintre artiștii romi reprezentativi pentru gen.

„Ei n-au știut că o să fiu pe acest cântec. Decât la filmare au aflat. În afară de Florin Salam care știa, ceilalți n-au știut. A fost foarte mare veselie la filmări. Sunt niște gentlemani, niște oameni dichisiți, care au venit aranjați. Așa sunt toți lăutarii, care sunt priviți de multă lume ca și cum sunt veniți dintr-o subcultură”, a mai declarat Loredana despre colaborarea cu Florin Salam & co.

În final, artista a îndemnat la o atitudine mai relaxată față de creațiile artiștilor. „Viitorul acestei lumi stă în oameni care pot crea. Care o pot face mai bună. Și nu în cei care sunt retrograzi, care încearcă să se folosească de forța inerției. Nu regret deloc că am făcut videoclipul.”

Citește și:
Ducii de Cambridge aniversează 10 ani de la nunta lor fabuloasă. IMAGINI DE COLECȚIE

Foto: Instagram Loredana

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people