Nu te simți confortabil cu ceva anume? Moduri sănătoase de a spune nu

Ți-e teamă să spui nu? Asta înseamnă că te trădezi pe tine și faci ceva împotriva voinței tale. Cum să renunți elegant.

Nu te simți confortabil cu ceva anume? Moduri sănătoase de a spune nu

Când îi spui da celuilalt, de fapt îți spui nu ție. Încerci să nu rănești sau să nu superi cealaltă persoană, dar în final tu te simți frustrată și îți faci ție cel mai mare deserviciu. E timpul să înveți să ai grijă de tine, să refuzi într-un mod sănătos și asertiv.

Nu pot să fac asta acum

Adică îți asumi întreaga responsabilitate pentru răspunsul tău negativ și îl ancorezi în prezent. În momentul de față spui nu, dar e posibil ca atunci când găsești vreme, ai energie, disponibilitate, situația să se schimbe.

Nu pot să fac asta, dar uite cu ce aș putea să te ajut

Poate că cererea celuilalt este peste puterile tale, dar nu refuzi complet, ci vrei să ajuți și setezi tu termenii pentru asta, în funcție de cum este confortabil pentru tine.

Apreciez că m-ai întrebat, dar nu vreau să fac asta acum

În felul acesta validezi oferta primită, și din nou setezi limita pentru momentul prezent. O abordare care funcționează în relațiile de prietenie, familie, cuplu. Mă uit la nevoile tale și răspund cu apreciere, respect, dar mă uit și la nevoile mele și spun nu.

Nu am timp acum

O replică simplă cu care ai evita supraaglomerarea și burn out-ul fizic sau emoțional. Fie că este vorba de un nou task la serviciu sau de familia care te solicită constant în diferite probleme. Mai mult, îți permite prioritizarea lucrurilor pe care le ai de rezolvat și îți oferă o minte limpede pentru a te ocupa de ceea ce ai deja în derulare sau în planul imediat.

Mulțumesc pentru propunere, dar aș vrea să-mi iau timp pentru mine

Acesta este un refuz politicos când ți se oferă un proiect, o colaborare sau un job care presupune multe ore de lucru. Ideal ar fi ca răspunsul tău să nu fie doar o dovadă de diplomație, ci să rezoneze în întregime cu realitatea. Te-ai obișnuit să spui mereu da? Ar fi cazul ca tu să ocupi primul loc pe lista ta de priorități.

Nu simt că în momentul de față pot fi în întregime prezentă

Din nou o perspectivă care face referire la conceptul de mindfulness, arta de a fi prezent în aici și acum. Pentru a îndeplini corect o sarcină, a savura din plin o activitate plăcută este necesar să fii conectată tu la tine și la momentul respectiv. Altfel este doar un lucru pe care îl faci  mecanic.

Nu mă simt confortabil cu asta…

… reflectă asumare totală și nu doar că setează limita, dar creează cadrul pentru a evita cereri similare ce pot veni în viitor. Celălalt înțelege care este punctul până unde poți merge conștient și se ghidează cu alte ocazii în funcție de asta.

Citește și:
Semne că e un egoist căruia nu îi va păsa de tine. Îți dai seama după felul în care vorbește

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle