Vaccinare și rapel: ce reacții au avut medicii din România după cea de-a doua doză?

Trei medici din România care au trecut de rapel și au încheiat procesul de vaccinare împotriva coronavirusului au vorbit despre reacțiile pe care le-au avut.

Vaccinare și rapel: ce reacții au avut medicii din România după cea de-a doua doză?

Primele persoane care s-au vaccinat în România au trecut și de rapel și au încheiat astfel procesul de vaccinare, evident, aceștia fiind parte din personalul medical, care a avut prioritate în prima fază a campaniei naționale.

Trei medici din spitale de boli infecțioase din țară au povestit, pentru Libertatea, despre reacțiile pe care le-au avut după prima doză, dar și după rapel. Doi dintre aceștia au declarat că au avut febră ușoară și dureri de cap, în vreme ce unul nu a resimțit nici un efect secundar.

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, a primit la rapel cea de-a doua doză a vaccinului Pfizer/BioNTech și a declarat: „Am făcut rapelul și am dezvoltat câteva reacții adverse mai puternice, am avut dureri de cap, subfebrilitate și dureri musculare, dar mi-au trecut într-o zi, două”.

De altfel, medicul Oancea a observat că același gen de reacții au fost întâlnite și printre colegii săi din spital: „Mai mulți colegi au reclamat și ei una sau mai multe astfel de reacții, dar este, într-un fel, un răspuns pozitiv al organismului”. 95% din personalul spitalului pe care îl conduce s-a vaccinat în prima etapă a campaniei. Medicul a mai declarat despre rapel și că „a doua doză a fost mai gălăgioasă”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a trecut, și el, de rapel.

„Eu am avut doar dureri musculare, nu și febră, tuse sau dureri de cap ca alți colegi de-ai mei din spital”, a declarat acesta. Imbri susține, la fel ca Oancea, că a doua doză duce la reacții mai evidente. „Am avut câțiva colegi care au reclamat rinoree, strănut, tuse, febră de 37,5-37,8 grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap… Practic, unii dintre ei au avut ca reacții simptome de început de boală, dar acestea au dispărut după o zi”.

Acesta a spus și că în spitalul pe care-l conduce se vor face teste pentru măsurarea anticorpilor după rapel: „Peste o săptămână, zece zile vom face și câteva teste pentru măsurarea anticorpilor. Putem spune că vom fi pregătiți să înfruntăm boala cu un alt moral. Între a te ruga de rude și cunoscuți să-ți doneze plasmă cu anticorpi și a avea tu anticorpi e de preferat a doua variantă.”.

În schimb, medicul Adrian Marinescu de la „Matei Balș' din București a avut o experiență mult mai lină, chiar și după rapel: „Am făcut rapelul și nu am avut nici măcar reacțiile de la prima doză, acea jenă din braț, de la locul de injectare. A fost foarte bine.”

Citește și:
Medicul Virgil Musta răspunde celor mai comune întrebări despre vaccinare

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet