Un sindrom rar, asociat cu coronavirusul, pare să afecteze copiii

Copiii ajung în spitale afectați de un sindrom rar care pare să fie conectat cu coronavirusul. Ce simptome prezintă și ce trebuie să faci dacă îl observi?

Un sindrom rar, asociat cu coronavirusul, pare să afecteze copiii

În ultimele zile au fost semnalate cazurile mai multor copii afectați de un sindrom rar, care pare să fie legat de noul coronavirus. Cazurile raportate până acum, deși în numere mici, arată simptome precum dureri abdominale, tulburări gastrice și inflamație cardiacă, au avertizat specialiștii în sănătate din Marea Britanie, citați de CNN.

Paediatric Intensive Care Society UK (PICS) a lansat încă de duminică un avertisment legat de apariția acestui sindrom rar, care a apărut în cazul câtorva copii în stare severă. „Aceștia prezentau caracteristici ale sindromului șocului toxic și al bolii Kawasaki”, unii dintre copii fiind testați pozitiv pentru coronavirus.

Sindromul șocului toxic este un sindrom produs de coci producători de exotoxine (stafilococ, streptococ) și este cel mai adesea menționat în asociere cu folosirea tampoanelor igienice pentru menstruație. Boala Kawasaki este o boală autimună care afectează în special copiii mici.

Alerta trimisă în Marea Britanie către pediatri avertizează că acest sindrom rar, care împrumută caracteristici de la cele două afecțiuni precizate mai sus, „a fost în creștere în cazurile copiilor de toate vârstele, care au prezentat o stare inflamatorie care a necesitate terapie intensivă în Londra, dar și în alte regiuni din țară”, a arătat Health Service Journal. Autoritățile au mai adăugat: „Există îngrijorări că acest sindrom inflamator este asociat cu Covid-19, sau s-ar putea să existe un alt patogen, încă neidentificat, asociat cu aceste cazuri.”

Paediatric Intensive Care Society UK (PICS) a ținut să menționeze că este vorba despre un număr mic de cazuri de copii cu simptome severe de Covid-19 internați în secțiile de terapie intensivă pediatrică din țară și din lume, dar că, într-adevăr, există un număr mic de cazuri de copii cu simptome similare celor descrise în mesajul de alertă al autorităților.

Până la semnalarea acestui sindrom rar, CDC și alte autorități din domeniul sănătății din lume au considerat că cei mici nu sunt afectați semnificativ de coronavirus, iar numărul de cazuri depistate e foarte mic (ce e drept, în toată lumea testele pentru copii nu s-au făcut în numere semnificative). Iar autoritățile fac un apel către părinți să nu se panicheze, pentru că riscurile sunt foarte mici în continuare.

De altfel, profesorul Simon Kenny, director clinic al departamentului de sănătate publică din Marea Britanie răspunzător de copii și tineri, a declarat pentru CNN că „Bolile de tip Kawasaki sunt foarte rare, cum sunt și complicațiile copiilor care au Covid-19, dar este important ca medicii să fie conștienți de potențiale conexiuni astfel încât să le acorde rapid copiilor îngrijirea potrivită.”

Dr. Tina Tan, profesor de pediatrie și boli infecțioase la Northwestern University Feinberg School of Medicine a declarat că astfel de cazuri prezentând simptome ale acestui sindrom rar au fost raportate și în Italia și Spania.

Citește și:
În Europa au demarat primele testări pe oameni pentru un vaccin împotriva coronavirusului

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet