Sa vorbim despre durere – si cum ne influenteaza viata

Despre anumite subiecte doare sa vorbesti, sa te uiti la poze sau sa te gandesti la ele. Uneori doare si sa-ti amintesti. Incercand sa-ii inteleaga dedesubturile, redactorii ELLE scriu cu manusi despre durere. Ca sa nu te doara cand citesti.

Sa vorbim despre durere – si  cum ne influenteaza viata

Ridica mina cind te doare', imi spune serios dentistul la fiecare vizita, „si ma opresc'. Bineinteles ca se opreste doar pentru a incepe imediat din nou, insa sentimentul ca poti controla durerea, ca o poti opri printr-un simplu gest cu mina stinga, m-a facut sa-mi doresc un dentist pentru toate celelalte momente cind ma doare si nu are cine-mi opri suferinta. Apoi mi s-a facut dor de mama si de supa ei cu taitei din timpul episoa­delor mele de febra si stat la pat. Da, si febra poate fi placuta, a­tunci cind nu te lasa mama sa mergi la scoala si ramine acasa cu tine, sa-ti aduca supa in pat si sa-ti mingiie crestetul cu comprese ciudat mirositoare. De fiecare data cind ma doare ceva, mi se face dor de mama.

Durerea e semn de viata

Revenind la dentist, precis te-ai intrebat unde l-am gasit si din ce epoca l-am scos, de omul n-a auzit ca s-a inventat anestezia. Apreciez compasiunea, insa durerea poate fi uneori si folositoare. Cum e in acest caz. Anestezia la dentist nu este intotdeauna indicata, mai ales atunci cind e vorba de tratarea unei simple carii. Anestezia nu e mijloc anti-panica, ci mijloc anti-durere. Insa pentru dentist e important ca pacientul sa ii indice pragul dureros, pentru ca el sa stie unde sa se opreasca. Sa nu patrunda mai aproape de nerv decit e indicat. Iar „pe viu' acest lucru nu se poate intimpla, fiindca urli de durere.

Sub anestezie, insa, cind tu ca pacient nu simti, el ca medic poate intra mai departe decit e voie. Asta e o treaba pe care pragul tau dureros o controleaza mult mai fidel decit orice microscop. Asadar, data viitoare cind dentistul te intreaba daca vrei sa iti lucreze cu anestezie, intreaba-l daca e neaparat nevoie de asta. E in avantajul tau, crede-ma. Teoria se aplica si la durerea de masea, una din cele mai ingrozitoare forme de durere posibile. Care e si ea de mai multe feluri, insa, in princi­piu, durerea de masea e semn ca acea masea e inca vie. Ca exista terminatii nervoase acolo, care reactioneaza si declanseaza alarma: te urci pe pereti, nu inchizi un ochi toata noaptea si te urci din nou pe pereti. Insa o masea care nu mai poate fi salvata nu o sa te doara niciodata. Stii, ca in iubire: cit inca te doare inseamna ca iti pasa. Indiferenta e mai grava decit durerea. Tocmai am demonstrat-o la masele. Acelasi cosmar, alta perspectiva, nu-i asa?

Un top al durerii

Se spune ca femeile au un prag mai ridicat al durerii decit barbatii. Asta ar trebui considerat un fel de rasfat al naturii, caci femeile sint cele cu „chinurile nasterii', nu?! Pentru a le suporta mai „usor'. Ori este o adap­tare din mers la o situatie foarte… dureroasa: femeile au de-a face cu mai multe dureri de-a lungul existentei lor, astfel incit obisnuinta isi spune cuvintul – durerile de burta inaintea menstruatiei, durerile de spate si durerile epilatului. Acestea sint regulate, vin la pachet cu cromozomii XX.

Apoi durerea pensatului, care e un cu totul alt fel de durere. Eu incep sa pling de fiecare data, fara exceptie. Desi, daca stau sa-mi amintesc bine, cind am inceput sa ma epilez, prima data am fugit de la cosmetica intr-un picior. N-am mai rezistat. Am zis ca ma intorc sa continuam atunci cind voi fi in stare. Iar a doua zi si in fiecare din cele care au urmat nu am simtit „acea stare'. Asta pina cind m-am mai „domnisorit' si am ajuns sa inteleg ca pentru frumusete se sufera. Astazi, sint atit de obisnuita cu situatia incit, cind ma epilez acasa, ascult muzica sau ma uit la un film. Ma detasez total de pielea mea si durerea care mi se intimpla. Aproape ma relaxea­za. Daca la inceput ma durea ingrozitor, intre timp am ajuns sa nu-mi mai pese. Am cistigat un soi de imunitate.

Si chiar vorbeam intr-o zi cu o prietena buna: daca asa se intimpla si in dragoste? La inceput, standarde inalte, pretentii mari. Pui la suflet, te implici si suferi pentru fiecare telefon neprimit. Nu-i ierti nimic nenorocitului. Ulterior, incepi sa te prinzi ca e lumea plina de altii ca el si sa te obisnuiesti. Pina acolo unde nici tu nu mai tii socoteala zilelor de cind nu a sunat telefonul. Nu degeaba se spune ca femeile mature sint mult mai „intelegatoare' decit pustoaicele…

Sub anestezie – intre film si realitate

Nu pot vorbi de un top al durerii fara sa ma gindesc la filmul Sub anestezie (Awake), unde personajul principal suporta o operatie pe cord. Simte tot, dar nu se poate misca. „E plauzibil pina la un anumit punct', spune dr. Rodica Pater, medic anestezist. „Insa filmul exagereaza in partea cu durerea. Noi, ca medici anestezisti, ne-am simtit jigniti. E doar subiect de film si exercitiu de imaginatie. In realitate, insa, nu se poate intimpla.' „Exista pacienti care spun ca au auzit vorbindu-se in jurul lor in sala, fara insa a simti durere. Sint doar constienti.'

Explicatia ar fi ca o parte din aneste­zic se meta­bolizeaza mai repede, iar pacientul poate constientiza ca se o­pe­reaza asu­pra lui. Dr. Pater mi-a explicat ca dezi­deratele anesteziei generale sint com­ba­terea durerii (analgezia), rela­xa­rea musculara, hipnoza si amne­zia, precum si protectia antisoc. Iar de fiecare deziderat in parte sint responsabile substante diferite din cocktailul anestezic. „Durerea inseamna contractura musculara, iar in film aceasta lipseste in mod clar – omul era paralizat, ca de asta nu se putea misca. In plus, un cardiac fara anestezie oricum nu ar rezista sternotomiei, daca, prin absurd, asa ceva s-ar intimpla. Ar face stop cardiac si ar muri. {ocul ar fi fantastic.' Da, asta si vrea Hollywood-ul, sa socheze. Si reuseste cu usurinta, mai ales cind abordeaza teme medicale. De asta nu-mi plac mie filmele cu doctori, in care unul incearca sa asculte ceva cu stetoscopul, in timp ce pacientul vorbeste. Eroare de logica, trecuta cu vederea, sfidind cel mai elementar bun-simt medical. Pe principiul „multi vad, putini pricep'. Iar altii se enerveaza.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet