„România are 25 de cazuri la 100.000 de locuitori”, avertizează Alexandru Rafila

25 de cazuri la 100.000 de locuitori este incidența din România, spune Alexandru Rafila, care avertizează că țările care au întâmpinat probleme grave cu epidemia de coronavirus stau acum mult mai bine decât noi.

„România are 25 de cazuri la 100.000 de locuitori”, avertizează Alexandru Rafila

25 de cazuri la 100.000 de locuitori, aceasta este incidența în țară, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, într-un interviu cu jurnalistul Marius Tucă. Acesta făcea referire la raportul incidenței virusului, elaborat de ECDC (Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor) care ne situează pe un loc fruntaș în privința noilor cazuri de infectare cu coronavirus în Europa.

În aceste condiții, „indiferent de politică, mesajele pentru populație trebuie să fie aceleași”, a spus specialistul, făcând referire la tensiunile politice care stau în calea unor măsuri de prevenție esențiale.

„România are 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, și majoritatea țărilor care au avut probleme au sub 10.”, a mai avertizat Rafila. Creșterea din ultimele săptămâni nu e neapărat alarmantă, a spus specialistul, ” cu o singură condiție, să se oprească aici. Dacă această creștere va continua, ajungem într-o situație de alarmă. Nu pot să asist pasiv că în fiecare săptămână crește numărul cazurilor cu 50, la 400-500-600 de infectați pe zi deja e alarmant.”

Alexandru Rafila avertizează în legătură cu această creștere și semnificația ei pentru cei mai la risc dintre oameni. „Dacă considerăm că boala e ușoară, cred că facem o gravă eroare, că devenim neglijenți și vom îmbolnăvi fix persoanele aflate în grupele de risc. Am avut 160 de cazuri în terapie intensivă și am ajuns la 230. Avem mortalitate în creștere și creștere de număr de cazuri.”

Odată cu această creștere, care situează țara noastră la un record negativ de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, „a crescut (și mortalitatea, n.red.), a ajuns iar la 30 de decese pe zi, plus că există decalajul perioadei de incubație. Contează foarte mult și distribuția teritorială. Plus că paturile de terapie intensivă nu se folosesc exclusiv pentru cazurile de Covid.”

Citește și:
Coronavirusul se transmite pe calea aerului, confirmă OMS

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet