Coronavirusul se transmite pe calea aerului, confirmă OMS

Coronavirusul se răspândește și pe calea aerului, nu doar prin picături, afirmă OMS, care citează și "dovezi emergente" în acest sens.

Coronavirusul se transmite pe calea aerului, confirmă OMS

Coronavirusul se transmite pe calea aerului, și nu doar prin picături și stropi, a recunoscut Organizaţia Mondială a Sănătăţii marţi, citând „dovezi emergente”, după ce un grup de peste 200 de cercetători a trimis un avertisment în acest sens organizației. Acum, OMS, prin intermediul Mariei Van Kerkhove, conducătoarea departamentului care se ocupă de răspunsul la pandemie din cadrul organizației, a clarificat: „Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a Covid-19”.

OMS susținea până de curând ipoteza conform căreia virusul Sars-CoV-2 s-ar fi transmis prin picături provenite din secrețiile eliminate din nasul și gura persoanelor infectate, picături care s-ar fi depus curând după expulzare la sol.

Însă cei 239 de oameni de știință au publicat luni un mesaj care insistă asupra faptului că transmiterea coronavirusului se face și pe calea aerului. Aceștia au arătat că particulele virale pot să plutească în aer mai mult timp și să infecteze persoanele care le inhalează, și, ca atare, au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să își modifice recomandările.

Și Benedetta Allegranzi, expert tehnic la OMS, a spus că există dovezi care să confirme această nouă ipoteză. Astfel, transmiterea pe calea aerului s-ar adăuga la ceea ce se știa până acum despre virus și ar impune noi măsuri de precauție.

„Posibilitatea transmiterii pe calea aerului în spaţiile publice – în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise – nu poate fi exclusă”, a declarat aceasta. „Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers.”

Această nouă ipoteză privind transmiterea virusului pare că va influența recomandările OMS; și ne putem aștepta ca guvernele să își modifice, la rândul lor, recomandările și să recurgă la noi măsuri de prevenție, pentru a limita transmiterea virusului.

OMS a anunțat, prin intermediul Mariei Kerkhove, că va publica un comunicat care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a Sars-CoV-2 în zilele următoare. Se pare că acesta va include și posibilitatea de răspândire a virusului pe calea aerului.

„Este nevoie de un pachet complet de intervenţii pentru a putea să stopăm transmiterea virusului. Acest pachet include nu doar distanţarea fizică, ci şi folosirea măştii de protecție atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spaţii, în special acolo unde distanţarea fizică nu poate fi respectată, şi în special pentru angajaţii din domeniul medical.”

Citește și:
Ce spații închise prezintă cel mai mare risc pentru infectare? Ce spune medicul Virgil Musta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video